YouTube-sztár lett a külügyminiszter

2014. május 23. péntek, 16:51 • www.hirado.huYouTube, miniszer, Steinmeier,
Két nap alatt több mint másfél millióan néztek meg a YouTube videomegosztó portálon egy felvételt, amelyen a német külügyminiszter rendkívül szenvedélyesen érvel egy választási rendezvényen az ukrán válságban követett német politika mellett. Frank-Walter Steinmeier egy beszélgetésen azzal indokolta kirohanását, hogy nehezen viselte a pártja berlini gyűlésén megjelent ellentüntetőkből áradó "gyűlöletet és ostobaságot".

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A felvételen Steinmeier kipirult arccal és nagyon hangosan azt fejtegeti a szociáldemokrata párt (SPD) kampányrendezvényén őt háborús uszítással és az "ukrajnai nácik" védelmezésével vádoló ellentüntetőknek, hogy "az a háborús uszító, aki fasisztának bélyegez egy egész társadalmat".

"Hadd idézzem a kötekedők és üvöltözők emlékezetébe, hogy a német szociáldemokratáknak senkitől sincs szükségük kioktatásra arról, hogy miért kell harcolni a békéért" - tette hozzá, megjegyezve, hogy "a világ nem békeangyalokból és a nekik feszülő gazemberekből áll, hanem sokkal bonyolultabb, és hála Istennek vannak, akik a világ összetettségéből kiindulva keresik az ukrajnai válságból kivezető utat".

Az ellentüntetők jelenléte azt mutatja, hogy egyesek "még mindig nem értették meg" az Európai Uniót. Az unió a tanulság azoknak a korszakoknak a tapasztalataiból, amikor "az emberek nem hallgatták meg egymást, hanem lőttek egymásra" - mondta a német külügyminiszter.

Európa "tönkrement volna", ha világgazdasági válság mélyén megfogadta volna az ellentüntetők egyszerűnek tűnő megoldási javaslatait, hogy "rúgjuk ki Görögországot, rúgjuk ki Portugáliát, vezessük be megint a márkát, vagy csináljuk meg az összes többi ökörséget, amit tanácsolnak" - mondta Frank-Walter Steinmeier hétfőn Berlinben az SPD európai parlamenti választási gyűlésén.

A külügyminiszter a YouTube-on nagy sikert arató fellépését magyarázva csütörtökön külföldi újságíróknak azt mondta, hogy a német diplomácia "össztűz alatt" dolgozik. A közelmúltban a NATOkülügyminiszteri tanácsában "azzal vádoltak, hogy túlságosan megértőek vagyunk Oroszországgal, és mire visszaérek, itt (Berlinben) már azzal vádolnak, hogy túl kevéssé vagyunk megértők Oroszországgal" - fejtette ki Steinmeier.

Az SPD kampányrendezvényén három ellentüntető csoport jelent meg, a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) hívei, a szociáldemokratáktól balra álló Baloldal aktivistái és egy pártokhoz nem köthető társaság. Ezek "mind ugyanazt szajkózták, fasisztáztak és háborús uszításról üvöltöztek, én pedig ugyan nyugodt ember vagyok és jók az idegeim, de ennyi ostobaság és gyűlölet láttán azt gondoltam, nem hagyhatjuk, hogy ezek tönkretegyék a mi szép Európánkat" - mondta a német külügyminiszter.