Új eljárásrend, monitoring rendszer és adattár segíti a tervezést a minisztériumokban

A rendszerváltás óta eltelt időszakban több kísérlet történt a közigazgatás irányításának és működésének megújítására, azonban ezek közül eddig a megalapozás, tervezés fázisán már csak kevés jutott tovább. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium augusztus végével zárult projektje ezért a minisztériumok stratégiai tervezési képességének megerősítése és működésének koordináltabbá tételét tűzte ki célul a Magyary Programban foglaltak alapján. „A stratégiai irányítás megújítása a központi közigazgatásban” című (ÁROP 1.1.8) projektben új tervezési eljárásrendet alakítottak ki, módszertanokat dolgoztak ki és vezettek be, valamint elkészült egy stratégiai adattár és stratégiai monitoring rendszer is.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

 A projekt eredményeként létrejött egy új tervezési eljárásrend, és ennek során elkészült a kormányzati stratégiai irányításról szóló 38/2012. (III. 12.) kormányrendelet, amely a kormányzati stratégiai irányítási rendszer (KSIR) alapelveit, eljárási szabályait rögzíti. További előrelépésnek tekinthető, hogy a hazai és külföldi jó gyakorlatokra építve kialakították az alkalmazandó módszertani eszközök rendszerét, ezzel biztosítottá váltak az új elemek bevezetésének feltételei. Ahhoz, hogy a tervezés és végrehajtás szorosan összekapcsolódjon és egységes legyen, kialakítottak új, és esetenként fejlesztettek elemeiben már meglévő eszközöket.

 A minisztériumok stratégiai szempontú felméréséből merített tapasztalatok alapján stratégiai adattár is készült, és felépítettek egy, a stratégiai nyilvántartásra épülő stratégiai monitoring rendszert, amely elsősorban a kormányprogram megvalósítására és a 2014-20-as fejlesztési tervezés támogatására irányul. Létrehoztak emellett egy kormányzati meta-adatbázist a stratégiai tervezéshez és végrehajtáshoz kapcsolódó, a minisztériumokban kezelt adatgyűjtések, adatbázisok felmérésére, illetve javaslatcsomagok készültek minden minisztérium számára a kormányzati stratégiai irányítás általános gyakorlattá tétele és a kialakított eszközeinek egységes és rendszeres alkalmazása érdekében.

 A projekt során több, a stratégiai tervdokumentumok készítését támogató útmutató és a minisztériumi stratégiai tervezési folyamatok belső rendjéhez kapcsolható kézikönyvként is tovább hasznosítható tanulmány készült el.

 A fenti feladatokat az Új Széchenyi Terv keretén belül, „A stratégiai irányítás megújítása a központi közigazgatásban” című, ÁROP 1.1.8-2011-2011-0001 kódszámú projektben, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, 480000000 Ft támogatási keretösszegből valósították meg.