Több millió ügyféladatot loptak a német Vodafone-tól

2013. szeptember 13. péntek, 10:24 • www.hirado.huHackertámadás, Vodafone Deutschland, informatikai bűncselekmény,
Egy hackertámadással kétmillió ügyfél adatai kerültek illetéktelen kezekbe. A cég rendszerét csak bennfentes információk segítségével törhették fel. A bűncselekménynek egyelőre egy gyanúsítottja van. Ellopták a Vodafone Deutschland német mobilszolgáltató kétmillió ügyfelének számos személyes adatát - közölte a cég csütörtökön. A vállalat szóvivője elmondta: az informatikai bűncselekménynek egyelőre egy gyanúsítottja van, és a hatóságok egy házkutatást is tartottak már. A cég rendszerét csak bennfentes ismeretek birtokában lehetett feltörni - tette hozzá.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

 A hackertámadással kétmillió ügyfél neve, címe, neme, születési ideje és bankszámlaszáma került illetéktelen kezekbe. Jelszavakat, PIN-kódokat, hitelkártyaadatokat és mobiltelefonszámokat nem szereztek meg a bűnözők, de az ellopott adatokkal így is számos visszaélést lehet megkísérelni.

 Elsősorban adathalász támadásokkal és az úgynevezett identitástolvajlásra irányuló próbálkozásokkal kell számolni, ezért az ügyfeleknek rendkívül körültekintően kell eljárniuk, ha személyes adatok, például jelszavak vagy hitelkártyaadatok kiadására kérik őket telefonon vagy e-mailben - figyelmeztetett a Vodafone Deutschland.

 A társaság sajnálatát fejezte ki az eset miatt és bocsánatot kért az érintett ügyfelektől, akiket levélben is tájékoztatnak a történtekről.