Több tucat vidéki iskola megújul a becsengetésre

2015. augusztus 9. vasárnap, 20:41 • www.orientpress.hu
Több ezer tanuló és pedagógusok százai várhatják jobb feltételek között az új tanévet, idén szeptemberben ugyanis milliárdos iskolafelújítások és bővítések után kezdi a tanítást számos vidéki iskola, amelyeket mostantól hatékonyabban lehet fűteni. Azzal együtt, hogy a közüzemi számlák alacsonyabbak lesznek, a gyerekek a nagyobb fény mellett sokkal jobban látnak majd. Egy-egy iskola ezentúl a fenntartási költségén akár évi 100 millió forintot spórolhat. Ahhoz, hogy az iskolások számára biztosított legyen a versenyképes tudás és az élményszerű oktatás, nagyon fontos a megfelelő tárgyi környezet és maga az épület, ahol napjaikat töltik – hangsúlyozta a Helyi Híradónak az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amely a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal (Klik) ennek szellemében újított meg az országban számtalan vidéki iskolát az új tanévre.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Összesen 21 intézmény korszerűsödött 18 településen: Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun és Békés megyében. A leghátrányosabb helyzetű kistérségek mellett ráadásul Pest megye köznevelési intézményei közül is jó néhányat érintett a Klik három párhuzamos, uniós forrásból megvalósuló fejlesztési projektje.

A beruházások célja az épületek hőtechnikai adottságainak javítása, a hőveszteség csökkentése, a fűtési és melegvíz-ellátó rendszerek korszerűsítése, átalakítása, a megújuló energiafelhasználás elősegítése. Így újult meg Taktaszada, Tiszalúc, Tiszavasvári, Baktalórántháza, Pétervására, Erdőtelek, Átány, Okány, Bernecebaráti, Galgahévíz, Úri, Monor, Tura, Kismaros településen, illetve Érden, Nagykátán, Százhalombattán és Szentendrén is iskola.

„Olyan intézményeknek is jutott a Klik 2,7 milliárd forintos energiahatékonysági keretéből, amelyek korábbi fenntartói nem tudtak eséllyel pályázni a hasonló célú uniós forrásokra. Ezeknek a kisebb önkormányzatoknak ugyanis nem volt meg a támogatás megszerzéséhez szükséges önerejük” – fejtette ki Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár egy televíziós interjúban. Hozzátette: a projektnek köszönhetően csaknem 4500 tanuló és 500 pedagógus tanulhat, illetve dolgozhat jobb feltételek között idéntől.

A vissza nem térítendő támogatásoknak köszönhetően az iskolákban megvalósuló fejlesztések hozzájárulnak a környezetterhelés csökkentéséhez, és akár évi 100 millió forintos megtakarítást is hozhatnak – ezt az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte a Helyi Híradóval, kitérve rá, hogy ezt a megtakarítást a későbbiekben más fejlesztési célokra is felhasználhatja majd a fenntartó.

A hátrányosabb helyzetű régiók mellett a Pest megyei iskolák több mint másfél milliárdos segítséget kaptak épületeik korszerűsítéséhez. Érden például három intézmény energetikai felújítása is megvalósult. Összesen 165 millió forintból korszerűsítették az érdi Bolyai János Általános Iskolát és tornatermét, 151 millióból az Érdligeti Általános Iskola Túr utcai épületét, míg az érdi Teleki Sámuel Általános Iskola 186 millió forintból újulhatott meg. Az áprilistól július közepéig tartó projektek során hőszigetelték az iskolák külső falait, kicserélték a nyílászárókat, áramot termelő napelemeket és vízmelegítő napkollektorokat helyeztek a tetőkre. Átalakították a világítást és korszerűsítették a fűtési, hűtési, meleg vizes rendszert. A leglátványosabb külső változás az, hogy mindhárom iskola új színt kapott – részletezte Sárközi Márta, az érdi tankerület igazgatójától a Helyi Híradónak.

Tízmilliárdos keretből folytatódik az iskolafejlesztés 

A kormányzat a tavalyi és az idei költségvetésből összesen 9 milliárd forintot fordít a köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztésére. Így például tanterem-, tornaterem- és tanuszoda-építési programra. Tanuszoda fejlesztése 24 településen – Abádszalók, Baktalórántháza, Balassagyarmat, Bélapátfalva, Budapest XI. kerület, Csenger, Derecske, Dunakeszi, Edelény, Enying, Fehérgyarmat, Füzesgyarmat, Gyál, Kemecse, Mezőcsát, Putnok, Sárbogárd, Sásd, Sümeg, Szob, Tokaj, Tolna, Törökszentmiklós, Vajszló – valósul meg, ennek folytán már 428 településen lesz a mindennapos testnevelés feltételrendszerének megfelelő tanuszoda.

Tornaterem fejlesztése pedig 25 helyszínen – Andocs, Báránd, Bogyiszló, Csanádpalota, Dabas, Dunaalmás, Érd, Erk, Gárdony, Görgeteg, Hejőpapi, Jászfelsőszentgyörgy, Kaba, Kistarcsa, Konyár, Nagyberény, Nagyrábé, Nyírbogát, Pázmánd, Sárrétudvari, Szerep, Szomód, Tiszabő, Tiszatarján, Zichyújfalu – esedékes.

Az iskolai korszerűsítések és bővítések a 2014-2020 közötti fejlesztési időszakban szintén folytatódnak, több mint 29 milliárd forint jut majd intézményi fejlesztésre.