Szja: mi a teendő az idén?

2022. március 25. péntek, 09:00
Az adóhivatal közleményében jelezte: idén is automatikusan, külön kérés nélkül elkészítik azok szja-bevallási tervezetét, akikről munkáltatói, kifizetői adattal rendelkeznek, legyen akár munkavállaló, őstermelő, áfa fizetésére kötelezett magánszemély vagy egyéni vállalkozó.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Az adóhivatal közleményében jelezte: idén is automatikusan, külön kérés nélkül elkészítik azok szja-bevallási tervezetét, akikről munkáltatói, kifizetői adattal rendelkeznek, legyen akár munkavállaló, őstermelő, áfa fizetésére kötelezett magánszemély vagy egyéni vállalkozó.

Akinek esetleg nincs elektronikus, azaz ügyfélkapus hozzáférése, március 16-ig kérhette a NAV-tól, hogy papíralapon küldje el neki a tervezetet.

Az elkészült tervezeteket a NAV tértivevényesen, április 30-ig küldi el postán az igénylőknek.

Aki rendelkezik az úgynevezett KAÜ-azonosítóval – ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás – rendelkezik, márciustól megnézheti saját adóbevallási tervezetét azonosítás után az eSZJA portálon.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára erről március 1-jén az MTI-nek azt mondta: “Már március 1-jén, két héttel a törvényben előírt határidő előtt elérhetővé tette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az szja-bevallási ajánlatot.

A Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára közleményében hangsúlyozta: a cél az, hogy az arra jogosultak a lehető legegyszerűbben és legkorábban kézhez kapják a családi adó-visszatérítést.

A politikus emlékeztetett arra is, hogy az adó-visszatérítés minden jogosultnak jár, ezt a jogát pedig senki sem veszítheti el. Akik februárban nem kapták meg az adó-visszatérítés összegét, az adóból visszajáró összeget az szja-bevallásukban igényelhetik vissza – tette hozzá. Az államtitkár szerint az érintetteknek érdemes a bevallási tervezetüket a családi adó-visszatérítésre, valamint a kiutalásra vonatkozó adatokkal mihamarabb kiegészíteni, majd beküldeni. A tervezetet azok is tudják módosítani, akik változtatni szeretnének a családi kedvezmény évközi igénybevételén. Az adóhivatal ráadásul jelentősen felgyorsította a 30 napos pénzkiutalási folyamatot, így a NAV a bevallás beérkezését követően soron kívül, akár már két héten belül utalja is a családoknak visszajáró adót. 

  • Az adóbevallási tervezet a NAV honlapján - www.nav.gov.hu/nav/szja/szja - 2022. március 1- től elektronikusan elérhető.
  • A tervezetet az „e-SZJA” ikon kiválasztását követően a „Belépés”-re kattintva KAÜ-azonosítás – ügyfélkapu, e-személyi igazolvány, RKTA telefonos azonosítás, arcképes azonosítás – után lehet megtekinteni, ha kell, módosítani, és nyilatkozni az 1+1 százalék felajánlásáról.

Mit kell csinálni?

A webes felületre belépve - https://eszja.nav.gov.hu -  a „Bevallás 2021-ről” feliratú csempe jelzi a bevallás állapotát. Az „Átnézem” gombra lehet megnézni a NAV-os tervezetet, amelyhez új sorokat lehet hozzátenni és módosítűsra szintén lehetőség van.

etett összegeket.

Ha megfelelő az eredeti tervezet vagy megtörténtek a szükséges módosítások, akkor el kell menteni azokat, majd a „Beadás” gomb megnyomásával küldheti be a NAV-hoz a módosított

tervezetet. Ezután a bevallás státusza „Beküldött” lesz, a Profil oldalon a státusz alatt pedig

megjelenik az „Ön sikeresen beküldte az adóbevallását” felirat.

Ha Ön nem egyéni vállalkozó, őstermelő vagy áfafizetésre kötelezett magánszemély, és nem módosítja, nem egészíti ki a tervezetet, az jóváhagyás nélkül is a bevallásává válik 2022. május 20-án, akkor is, ha nem készített és küldött be 2021-re vonatkozó bevallást.

____________

Forrás:
Index - Gazdaság - Már elérhetők az szja-bevallási tervezetek, gyorsabban utal vissza a NAV