Számítógépes szavazatszámlálás lesz a lengyel helyhatósági választások második fordulójában is

Az informatikai rendszer segítségével fogják megszámolni a szavazatokat a lengyelországi helyhatósági választások vasárnap esedékes második fordulójában is, a kézi szavazatszámlálást csak akkor indítják, ha hibákat észlelnek - jelentette be a lengyel országos választási bizottság (PKW) szerdán este. A bizottság aznap délután végezte el az informatikai rendszer tesztelését. „A teszt azt mutatta, hogy a rendszer alapjában véve jól működik. Akadtak ugyan apróbb hiányosságok, de ezeket kiküszöbölhetjük” - nyilatkozott Stefan Jaworski, a távozó PKW elnöke.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A sajtóértekezlet előtt a lengyel sajtó arról adott hírt, hogy a tesztelés során jelentkező, könnyen kijavítható hibák a helyi választási bizottságok jegyzőkönyveinek kinyomtatásához kapcsolódtak: a nyomtatott jegyzőkönyvek nem feleltek meg a szabványnak. A jegyzőkönyvek hibás nyomtatása egyik oka volt az első forduló akadozó eredményhirdetésének is.  
    
A november 16-án megtartott helyhatósági választások első fordulója során az informatikai rendszer összeomlott, emiatt kézi számlálást indítottak, s ezért a választási eredményeket egyhetes csúszással hozhatták nyilvánosságra. A PKW emiatt lemondott, de a bizottság tagjai hivatalukban maradnak a második forduló eredményeinek kihirdetéséig.
    
A vasárnapi második forduló során 890 községben választanak polgármestereket, ott, ahol a jelöltek egyike sem szerezte meg a voksot 50 százalékát. Varsóban a jelenlegi főpolgármester, Hanna Gronkiewicz-Waltz Jacek Sasinnal, a PiS jelöltjével verseng a városvezetői tisztségért.
    
Az első fordulóban a vajdasági közgyűlési választásokon a fő ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság 26,85, a kormányzó Polgári Platform 26,36, a kormánykoalíció kisebbik pártja, a Lengyel Parasztpárt 23,68, az ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség pedig 8,78 százalékot szerzett.