Sokaknak az okostelefon változtatta meg leginkább az életét

2015. augusztus 14. péntek, 12:04 • www.hirado.hu
A magyar okostelefon-tulajdonosok közel 80 százaléka szerint okostelefonjuk változtatta meg leginkább az életüket az elmúlt évtizedek technológiai találmányai közül - derült ki egy friss kutatásból, amelynek eredményét szerdán ismertették az MTI-vel. Az ISQ Online cég a Google megbízásából négy országban – Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban és Romániában - folytatott le felmérést arról, milyen szerepet tölt be az okostelefon az életünkben. A kutatást idén április-májusban végezték, 800 fős, 15 évnél idősebb internetezők populációjában, reprezentatív mintán.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A felmérés szerint a magyar okostelefon-felhasználók 28 százaléka gyakorlatilag egész nap nyomkodja készülékét, és 31 százalékuk legalább óránként ránéz a kijelzőre. Ha véletlenül otthon felejti készülékét, a magyar okostelefon-tulajdonosok 26 százaléka szinte pánikba esik és meztelennek érzi magát; az okostelefont használók 45 százaléka azt állítja, sosem felejti otthon a mobilját. A telefon nélkül töltött napot ehhez képest igen sokan élvezik, a megkérdezettek 39 százaléka váratlan nyaralásként tekint az ekképp eltöltött időre.

A felmérés szerint a magyar mobilhasználók elsősorban személyi asszisztensként (42 százalék) és szórakoztató központként (39 százalék) tekintenek telefonjukra. A magyar tulajdonosok több mint fele használja telefonjá

A reggeli indulás előtt a leggyakrabban ellenőrzött tárgyak közül az okostelefon szorosan a második a pénztárca után (71 és 72 százalék), messze megelőzve a lakáskulcsot, amely csak a harmadik a fontossági listán (57 százalék). Minden harmadik ember visszafordul készülékéért, ha otthona közelében jön rá, hogy elfelejtette magával vinni. A legelszántabb 7 százalék visszamegy a telefonjáért, bármilyen távol is jár. Minden harmadik telefontulajdonos egész nap a keze ügyében tartja készülékét, és sokan még pihenés közben sem teszik le telefonjukat: a válaszadók 60 százaléka például tévézés közben is a kezében tartja mobilját.

A telefon az egyik legjobb unaloműző álmatlanság esetén is, minden harmadik megkérdezett üti el idejét a mobilja segítségével, ha nem tud elaludni - derül ki a felmérésből. A felhasználók 56 százaléka szerint a mobil nagy erénye, hogy nyugodtan lehetünk feledékenyek. A mobil legjobb tulajdonságai közül nagyjából ugyanennyire fontos, hogy a felhasználók bárhol bármit megnézhetnek és megkereshetnek rajta (53 százalék), ezáltal biztonságban érzik magukat. A felhasználók közel fele (48 százalék) csak a legritkább esetekben, nagyon különleges alkalmakkor halkítja le készülékét, de ilyenkor is közel 90 százalékuk időről időre ránéz, nehogy lemaradjon valamilyen fontos hívásról vagy eseményről.

Az okostelefont használók 17 százaléka még randi alatt is felmegy az internetre a telefonján, míg 53 százalékuk a baráti találkozókon teszi ugyanezt. A legtöbb felhasználó társaságban is nehezen teszi le telefonját, gyakran ellenőrzi e-mailjeit és a netre is felmegy.

Elsősorban az idősebb, ötven év feletti korosztály számára fontos, hogy személyes találkozók során telefonjuk ne kerüljön elő: egyharmaduk semmiképpen sem venné elő mobilját egy étteremben. Annak ellenére, hogy ezt sokan teszik, az okostelefont használók 60 százalékát zavarja, ha beszélgetés közben partnerük a telefonját nyomkodja. Az elemzés szerint csupán valamivel több, mint egyharmaduk nem neheztel, ha beszélgetés közben társuk SMS-t küld vagy elintéz egy gyors e-mailt.

Egy hetet végigkövetve az okostelefon-tulajdonosok a leggyakrabban az időjárást előrejelző alkalmazást használják telefonjukon (78 százalék), de népszerűek a közösségi oldalak alkalmazásai (69 százalék) és a fotós alkalmazások (68 százalék) is. A felhasználók közel egyharmada 3-5 applikációt tölt le telefonjára egy hónap alatt, minden tizedik tulajdonos pedig akár tíz alkalmazást is telepített. Ha bármilyen alkalmazást választhatnának, minden második okostelefon-tulajdonos a forgalmi dugókat és alternatív útvonalakat javasoló appot töltene le mobiljára, míg a felhasználók 41 százaléka készülékével fizetne, így gyorsítva fel a vásárlást.

A válaszadók több mint fele (55 százalék) szerint a mobilinternet egy olyan szolgáltatás, amely még nem elérhető mindenki számára, de egyre többen engedhetik meg maguknak, míg a megkérdezettek közel fele (41 százalék)szerint számít alapvető szolgáltatásnak, amivel a legtöbb ember már rendelkezik.

Minden negyedik ember (27 százalék) csak wifikapcsolattal hajlandó internetezni okostelefonján, ez magasabb arányszám, mint a kutatásban részt vevő többi országban. A túlnyomó többség (67 százalék) lehetőség szerint ingyenes, vezeték nélküli hálózatra kapcsolódik, hogy így kímélje az adatforgalmi keretet, ennek ellenére az előfizetők 73 százaléka így is nehezen vagy egyáltalán nem jön ki a csomagja által biztosított keretből. A megkérdezett országok közül a magyarok a legkevésbé elégedettek adatforgalmi keretükkel: 16 százalékos arányban úgy érzik, nem tudnak olyan gyakran netezni, amilyen gyakran szeretnének.