Digitális légifelvétel archívumot hoznak létre

2013. szeptember 25. szerda, 15:37 Földmérési és Távérzékelési Intézet • Földmérési és Távérzékelési Intézet, EKOP-2.A.2, Digitális légifelvétel archívum
„Ágazati pályázat a közigazgatási szolgáltatásokhoz való hozzáférést támogató fejlesztések” EKOP-2.A.2 jelű, Digitális légifelvétel archívum online szolgáltatása projekt, rövid nevén DLA projekt. A támogatásnak köszönhetően megvalósul az analóg légifelvételek egy részének digitalizálása, adatbázisba rendezése és a hozzáférésüket biztosító online szolgáltatás kialakítása. Ennek során a felhasználók korszerűbb és gyorsabb kiszolgálásban részesülnek.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

 Magyarországon a légifelvételek csak 2007 óta készülnek digitális technikával, így a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) fotóarchívumában az 1950-es évektől eddig az időpontig készült, mintegy 412 000 darab légifelvétel található meg analóg adathordozókon.

A DLA projekt célja a Magyarország területéről, analóg technológiával készült légifelvételek állagmegóvása, digitalizálása és adatbázisba rendezése.

Ezzel párhuzamosan kiépül egy olyan online szolgáltatási rendszer, mely lehetővé teszi, hogy az ügyfelek egy webes felületen keresztül közvetlenül érjék el a projekt keretében digitalizált légifénykép állományt.

A projekt eredményeként az ügyintézés gyorsabb, hatékonyabb lesz, mely hatására nő az ügyfelek komfortérzete, elégedettsége. Emellett jelentősen meggyorsítja a légifelvételek kiadására vonatkozó hatósági-rendőrségi, bírósági, önkormányzati- és egyéb megkeresések teljesítését.

A projekt megvalósítására 219,268 millió forintos támogatás áll a Földmérési és Távérzékelési Intézet rendelkezésére az Új Széchenyi Terv, Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretében kiírt „Ágazati pályázat a közigazgatási szolgáltatásokhoz való hozzáférést támogató fejlesztésekre” című pályázat keretében.
 

Földmérési és Távérzékelési Intézet  
Cím:1149 Budapest, Bosnyák tér 5.
E-mail: info@fomi.hu
www.fomi.hu
www.ujszechenyiterv.gov.hu