Saját internetet hozott létre egy falu

2014. június 3. kedd, 23:53 • www.hirado.huinternet, széles sávú hálózat,
Széles sávú internethálózatot hozott létre az észak-németországi Löwenstedt, amikor a szolgáltatók közölték a lakosokkal, hogy a település túl kicsi és túl távol esik mindentől ahhoz, hogy csatlakoztathassák az internetre. A falu lakói nem nyugodtak bele abba, hogy a telefontársaságok nemet mondtak nekik, úgy döntöttek, megoldják maguk a problémát. Megalapították saját internetszolgáltató cégüket, lefektették az optikai kábeleket és létrehozták saját nethálózatukat. Mostanra a Schleswig-Holstein tartomány északi-fríz térségben fekvő Löwenstedt lett az első falu, amely "polgári szélessávú-hálózatot" birtokol, amelyet reményeik szerint a térség 59 falvának 22 ezer háztartásában be fognak vezetni.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A projekt az északi-fríz térség páratlan földrajzi adottságainak eredménye: az emberek kicsiny, alig néhány százas lélekszámú falvakban élnek, sőt egyes házak néhány kilométerre fekszenek szomszédjaiktól.

"Semmi újdonság nincs abban, hogy itt az emberek maguk veszik kezükbe a dolgokat. Ez a kultúra, az életmód megőrzéséről szól. Ezek a falvak nem maradnának fenn széles sávú kapcsolat nélkül" - idézte Sabine Birgiktet, a falusiak által alapított internetes cég képviselőjét a The Daily Telegraph brit napilap tudósítója.

A céget öt helyi asszony irányítja, akinek sikerült előteremteni 2,5 millió tőkét a társaság létrehozásához. Ma már ott tartanak, hogy a TNG internetszolgáltató fizet a falusiaknak hálózatuk használatáért.

Azoknak, akik részt akartak venni a cégben, ezer eurót kellett fizetniük: százat azért, hogy részvényesek lehessenek, 900-at pedig hitelnyújtás gyanánt. A startuptőkével felszerelkezve sikerült a helyieknek hosszú távú kölcsönhöz jutni egy banktól. Birgikt elmondta, azzal számolnak, hogy 30 éven belül visszafizetik hiteleiket.

Senkit nem kényszerítettek arra, hogy részt vegyen, kiszámolták, a lakosok 68 százalékának kell csatlakozni a céghez ahhoz, hogy tervük életképes legyen. Löwenstedt több mint 94 százaléka vesz részt a projektben, amelyet kiterjesztenek a térségre. Már alá is írták a szerződést egy másik faluval.