Rengeteg macera helyett: felhőből intézkedni

2022. május 20. péntek, 09:00
Felhős sorozatunkban volt már szó a játékokról, a dokumentumok elhelyezéséről, most pedig bemutatjuk, hogy hogyan lehet a pontos adózáshoz szükséges számlázást is a felhőbe költöztetni.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

2021-ben közel 1,9 millió vállalkozás volt Magyarországon, ezen belül a kisebb cégek közé sorolt kft.-k száma megközelítette a 400 ezret, bt.-ből több mint 100 ezer volt a piacon, az egyéni vállalkozók tábora pedig 590 ezer tagot számlált. Részben számukra, de tulajdonképpen szinte valamennyi vállalkozás számára kézenfekvő és kényelmes választást jelentenek a számlázási programok.

Felhőből, akár ingyenesen

Persze továbbra is maradhatunk a papíralapú megoldásnál, de nem feltétlenül szerencsés. Egyrészt meg kell vásárolni a számlatömböt, azt kézzel ki kell tölteni és ma már ott tatunk, hogy a NAV-nak minden számlát be kell küldeni. Az online csatorna ehhez képest sok szempontból előnyösebb.

Tulajdonképen tehát azzal, hogy az adójogszabályok kötelezővé tették a NAV-nak történő számlaküldést, sok vállalkozást tereltek az online számlázóprogramok felé.

Az adóhatóságnak van saját számlázóprogramja, emellett számos nyereségorientált cég biztosít ilyet. Vannak a “céghez telepített”, azaz a vállalkozás gépére, gépeire telepíthető programok és vannak a felhőalapú megoldások.  Utóbbiaknál a szolgáltató cég gondoskodik a programfrissítésekről. A program bárhonnan elérhető, tehát a vállalkozás bármikor, bárhonnan tud számlázni és ügyeket intézni, akár okostelefonról is.  

A számlázóprogramokból léteznek ingyenesek, melyek korlátozott szolgáltatási palettát nyújtanak. A kevés számlát kiállító cégeknek akár ez is járható út lehet.

Ugyanakkor a számlázóprogramokat biztosító cégek különböző árfekvésben kínálnak fizetős csomagokat is, amelyek az ártól függően szűkebb vagy bővebb szolgáltatási palettát nyújtanak. A fizetős megoldások “vigyáznak” a számláinkra felhőalapú rendszerrel, onnan bármikor lehívhatóak. Szintén a felhős számlázás mellett szól, hogy a vállalkozás pénzügyesét, könyvelőjét könnyen be lehet vonni, meg lehet vele osztani a számlákat, így az adminisztráció sokkal könnyebb, mint mondjuk a papíralapú számlákkal bíbelődni, kitölteni, eltenni, könyvelőhöz vinni, NAV-nak elküldeni és évekig őrizni.

Vannak olyan számlázóprogramok, amelyek kvázi “könyvelőként” is működhetnek, azaz az egyszerűbb feladatokat is elvégzik a vállalkozás helyett. A kényelmi (egyben fizetős) funkciók között már működnek olyanok is, melyeket össze lehet kötni a cég vagy vállalkozó bankjával. Ez a gyakorlatban azért jó, mert, ha megérkezik a bankszámlára a pénz, a szoftver automatikusan a kifizetettek közé teszi az adott számlát. Így nem kell ellenőrizgetni, hogy melyik számla lett kiegyenlítve. Nagy segítség ez a sokfelé számlát kiállító társaságok, egyéni vállalkozók számára..

A piacon sokféle felhőalapú számlázóprogram van, hogy melyik a legjobb, erre nehéz konkrét választ adni. Az alapfeladatokat bármelyik ellátja, az extra szolgáltatások és az ár lehet döntő tényező

Érdemes megnézni a szolgáltatók programjait, leírásait és léteznek már ingyenesen, korlátozott ideig használható szoftverek, amelyeket bátran ki lehet próbálni. Ha aztán megvan a megfelelő, akkor utána költözhetünk a felhőbe a számlákkal együtt.  

__________
Forrás: 
https://www.ksh.hu/stadat_files/gsz/hu/gsz0002.html