Rendezvény: Minden, ami tudható a kiberbiztonságról

Hazai és nemzetközi IT-s és független szakemberek keresik a választ arra, hogy mennyire is vagyunk védtelenek a kibertérben és valóban megfigyel-e minket a „Big Brother”. Már kilencedik alkalommal rendezik meg szeptember 25-26-a között Közép- és Kelet-Európa legnagyobb IT biztonsági eseményét, az informatikai biztonság napját. A kétnapos rendezvényen a világ legkülönbözőbb pontjairól érkező előadók idén is világkörüli utazásra hívják a látogatókat.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Szinte még sosem volt ennyire aktuális az ITBN és az informatikai biztonság kérdése, hiszen az elmúlt hetekben az amerikai megfigyelési botránytól és a Snowden-ügytől volt hangos a sajtó, olyan kérdéseket feszegetve, amelyre a rendezvény keretei belül is megpróbálnak válaszokat találni.

Így lesz majd a nyitó előadás egy rendhagyó, szakmai, politikai kitekintés Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő jóvoltából, aki segít betekinteni a közelmúltban nagy port kavart Snowden-ügynek és az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) kiszivárogtatásának a részleteibe.

Az idei ITBN-en újdonságképpen a személyek, állampolgárok védelmére, a személyi biztonság témakörére is nagy hangsúlyt helyeznek a szervezők, és természetesen az ITBN-től megszokott vállalati IT biztonság megközelítése is hangsúlyos marad. Az izraeli bázisú Checkpoint – mint az idei esemény kiemelt technológiai partnere – az aktuális támadási és sérülékenységi problémákról és megoldásuk lehetőségeiről tájékoztatja az érdeklődőket.

Egy igazán érdekes vendég is érkezik a rendezvényre az Amerikai Egyesült Államokból: Michael Schneider. Több mint tíz éve dolgozik az amerikai hadseregnek különféle kibervédelmi munkakörökben. Dolgozott a védelmi minisztérium tisztjeként, ahol kibervédelmi "red team"-eket vezetett. A US Cybercommand vezető tiszthelyetteseként a kiszemelt célpontok meghatározásáért és a védelmi intézkedések meghozataláért volt felelős. A haditengerészetnél az információs hadműveletek parancsnokaként tevékenykedett.

Az esemény plenáris programjára John Parker érkezik Angliából, aki a McAfee termékigazgatója. A hálózati specialista Cisco egy érdekes témáról, vállalatok számára "hírszerzési" adatokat biztosító szolgáltatásról beszél majd. A kritikus infrastruktúrák biztonságát szem előtt tartó civil egyesület, a Kibev (Önkéntes Kibervédelmi Összefogás) szintén képviselteti magát az eseményen.

A komplex fenyegetettségek felderítése terén gyakran jeleskedő Kaspersky Lab képviseletében Adrian Porcescu jön el Romániából. A Fortune 500 IT biztonságra specializálódott cége, a Symantec ismét az ITBN kiemelt támogatói között szerepel. A cég képviseletében a svájci Candid Wüest rosszindulatú programokat kutató specialistája tart plenáris előadást. Szintén a plenáris tanácskozás vendége idén a hálózati technológiákat gyártó óriáscég, a Juniper, amely az idei újdonságok mellett beszámol majd elmúlt időszak biztonsági fejlesztéseiről is.

A T-Systems Magyarország Zrt. egy biztonságos, valódi kirándulásra hívja a résztvevőket "betonbiztos" adatközpontjába, és feltárja azt is, hogy hogyan védekezhetnek a szervezetek a hackerkörökben mostanság népszerű leterheléses támadások ellen.

Több különleges cégektől független téma is előkerül idén. Ilyen például a közösségi média hackelése, a webes technológia használata, és manipulálásának lehetőségei a választási kampányokban, mit tett és tehetett volna a magyar Anonymous csoport, mit tehetünk az állampolgárok biztonságtudatosságának fokozásáért.

„Az idei ITBN programjai nagyon színesnek mutatkoznak. A témák széles spektrumban mozognak, az előadók pedig a világ minden tájáról érkeznek. Gyakorlatilag körbeutazzuk a Földet a messzi Indiától, az Amerikai Egyesült Államokon át, egészen a közeli Szlovákiáig. 2013 jelentős év a biztonság szempontjából Magyarországon is, hiszen már van IT-biztonsággal foglalkozó törvényünk is, amelyről szintén többet tudhatunk majd meg” – mondta el a kétnapos konferenciáról Keleti Arthur, az ITBN főszervezője, majd hozzátette: „Lesznek speciális szakmai demók, profi hackelések, és szóba kerülnek a biztonság irányításának, auditálásának kérdései is. Nem maradnak el a kiállítások, bemutató standok sem, ahol a látogatók személyesen is találkozhatnak a gyártók, disztribútorok, tanácsadó cégek és rendszerintegrátorok képviselőivel.”

További információk a www.itbn.hu oldalon találhatók.