Rendeződhet az európai műholdas tv-piac

2014. május 11. vasárnap, 10:19 • www.hirado.huűholdas tv-piac, TV, Bloomberg,
Konszolidáció jöhet az európai műholdas tv-piacon. A Bloomberg hírügynökség információi szerint a Nagy-Britanniában működő Brisitsh Sky Broadcasting (BSkyB) átvenné az irányítást a németországi Sky Deutschland AG és az olaszországi Sky Italia cégben. A BSkyB az amerikai 21st Century Fox (Fox) vállalat részesedését próbálja megvenni a német és olasz szolgáltatókban. A Foxnak 55 százalékos a tulajdonrésze a Sky Deutschlandban és 100 százalékos tulajdonosa a Sky Italiának. A két felvásárlás összesített értéke 10 milliárd euró körüli lehet.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az ügyletet az teszi érdekessé, hogy a Fox a német és az olasz szolgáltató mellett a BSkyB-ben is résztulajdonos, mégpedig 39 százalékkal. A Fox így tulajdonképpen saját magának adná el a Sky Deutschland és a Sky Italia részesedését.

A Bloomberg írása szerint a cégek már hónapok óta tárgyalnak az összeolvadásról, és nyárra már megszülethet az egyezség. A Fox és a BSkyB nem reagált sem a Bloomberg, sem a Reuters megkeresésére.

A Fox vállalat többségi tulajdonosa és vezérigazgatója Rupert Murdoch. Szintén vezető pozíciót tölt be a vállalatnál Rupert Murdoch fia, James Murdoch, aki a héten úgy nyilatkozott, soha nem titkolták, hogy szerintük a Sky szolgáltatók együtt erősek igazán.

Március végén a BSkyB 15 millió, a Sky Deutschland 3,73 millió, a Sky Italia 4,75 millió előfizetővel rendelkezett.