Pozsony magyar helyszíneit feltérképező honlap indult

2013. szeptember 20. péntek, 08:39 • www.hirado.huPozsony, magyarpozsony.eu,
A magyar vonatkozású helyszíneket, a városban működő magyar intézményeket, közösségi, kulturális és vendéglátóhelyeket térképezi fel a magyarpozsony.eu néven a napokban indult internetes honlap. A honlap a pozsonyi Magyar Kulturális Intézet kezdeményezése alapján a Pozsonyi Kifli polgári társulás és egy pozsonyi magyar diákszervezet, a József Attila Ifjúsági Klub (JAIK), valamint a magyarországi Örökség Tér Kft. szakmai partnerségével és kivitelezésében jött létre. Az új felvidéki magyar weboldal megalkotóinak célja, hogy a honlap által segítséget nyújtsanak a Pozsonyban élő magyarok közösségi életének fejlesztéséhez, másrészt pedig áttekintést adjanak a város magyar vonzatú helyeiről a Pozsonyba érkezőknek.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

 "A honlap létrehozásával szerettünk volna hozzátenni valamit a magyar nyelvhasználat és a helyi magyar közösségi élet fejlesztéséhez" - mondta az MTI-nek Kollai István a pozsonyi Magyar Kulturális Intézet igazgatója. Rámutatott: a kezdeményezést az is indokolta, hogy Pozsonyban ma már egy mindössze 16 ezer főt számláló magyar közösség él, nem egy helyen és társadalmilag is töredezetten, ami nagyon megnehezíti a közösségi élet fejlődését.

"Ezek a helyi magyar mikroközösségek sok esetben nem is ismerik egymást és nem feltétlenül tudják azt sem, hol van például egy magyar órás vagy egy palacsintázó. Ebben is segítséget kíván nyújtani a honlap" - fejtette ki Kollai István.

A weboldal információs anyagának frissítését és bővítését jelenleg a Pozsonyi Kifli társulás tagjai végzik, elképzelésük szerint a fejlesztésbe egyre jelentősebb mértékben szeretnék bevonni a pozsonyi magyar fiatalokat és mindazokat, akiknek fontos, hogy ezen a módon is segítsék a helyi magyar közösség megmaradását, közösségi életének fejlődését.

"Szeretnénk a weboldalt a jövőben reklámbevételekből fenntartani, a távlati cél pedig az, hogy a honlap önfejlesztővé váljon, vagyis hogy arra az egyes új információkat a látogatói is feltölthessék" - részletezte elképzeléseiket ifjabb Papp Sándor, a Pozsonyi Kifli társulás elnökségi tagja.

Az oldal elérhető itt.