Palkovics: 36 milliárd forintot szánnak PPP-konstrukciók kiváltására

2015. augusztus 6. csütörtök, 23:41 • www.orientpress.hu
Jövőre és 2017-ben évente mintegy 18 milliárd forintot terveznek 'az elrontott felsőoktatási PPP-konstrukciók' kiváltására, amivel jelentős megtakarítások érhetőek el az intézmények üzemeltetésében - közölte Palkovics László csütörtöki online fogadóóráján. A felsőoktatási államtitkár jelezte: ezen kiváltások egy része a struktúraváltás révén válik lehetővé. Palkovics László az MTI kérdésére közölte: a közelmúltban bejelentett átalakítások célja, hogy az új szerkezetben az intézmények szakmai és költséghatékonysági szempontból egyaránt jobban működjenek. Szerinte hibás az a megközelítés, hogy csak a struktúraváltás miatt növelni kellene a felsőoktatás költségvetését.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Arra a felvetésre, hogy ellenzéki vélemény szerint 20 milliárdos többletre lenne szükség a sikeres átalakításokhoz, azt válaszolta: eddig senki nem indokolta meg, hogy miért éppen ennyiről lenne szó. Amennyiben konkrét összegekről van szó, akkor az elrontott PPP-konstrukciók kiváltása említhető, amivel jelentős megtakarítások érhetők el.

Megerősítette: a hallgatók az intézményi átalakítások után is ugyanazon a campuson fejezhetik be tanulmányaikat, mint ahová jelentkeztek. A diplomájukban mindkét intézmény neve szerepel majd - jelezte.

Az átalakításokra vonatkozó javaslatokat az intézmények projektcsoportjai alakítják ki. Az államtitkárság határozott kérése volt az intézmények felé, hogy a tervek kidolgozása során a hallgatókat is vonják be a folyamatba. Az intézmények maguk döntenek arról, hogy a koncepció kidolgozásának mely fázisába vonják be a hallgatói érdekképviseleteket. A HÖOK elnökségével a felsőoktatási stratégia kapcsán rendszeresen egyeztet az államtitkárság, ugyanígy tájékoztatták őket a tervezett átalakításokról is - közölte Palkovics László.

Arról, hogy megszületett-e a kormánydöntés, miszerint a Testnevelési Egyetem új campust kap és elköltözik jelenlegi helyéről, azt közölte: egyelőre az előkészítő tevékenység folyik, több lehetőséget vizsgálnak. Előreláthatólag az ősz folyamán várható kormánydöntés - jelezte.

Palkovics László a felsőoktatási képzési központokkal összefüggésben megerősítette, hogy több településsel zajlanak az egyeztetések. Ezek között említette Salgótarjánt, Kisvárdát, Sátoraljaújhelyet és Ózdot, valamint Hatvant. Új helyszínként a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérváron tervezi közösségi képzés indítását. Az indulási időpont függ az egyetemek és a városok közötti megállapodásoktól, úgy látják, hogy a felsoroltak mindegyikében 2016 szeptembere a megcélzott indulási dátum.

Hozzátette: az intézmény-átalakítást követően nem szabadulnak fel szakemberek, hiszen a feladatmennyiség nem változik, illetve a közösségi intézmények esetén további szakemberek (oktatók) alkalmazására is szükség lesz - közölte a felsőoktatási államtitkár. Kitért arra is, a felsőoktatási államtitkárság kidolgozta az új oktatói bérstruktúrát, de még folynak róla az egyeztetések.

További kérdésre a hallgatói önkormányzatok működésének szabályozásáról közölte, hogy részben rendeleti szinten, részben az intézmények belső szabályozásaiban terveznek további változásokat. Ezek kidolgozása jelenleg a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) képviselőivel zajlik.

Az agrárképzés átalakításáról kiemelte: az elmúlt egy év során folyamatosan egyeztettek a szakmai szervezetek, így az agrárkamara képviselőivel is. A tervezett átalakításokról tájékoztatták az agrárkamarát is, amely az integrációs folyamatokkal egyetértett.