Őrület, de van benne disznóság: okoseszközök az utcán

2013. augusztus 12. hétfő, 07:57 • www.hirado.huokoseszköz-piac, Wi-Fi, Egyesült Királyság,
Meglehet, az okoseszköz-piac hanyatlásának előjele, hogy már minden okos: a lánc, a fejhallható, a tévé, az óra, a szemüveg. Kukára eddig azért nem lehetett számítani ebben az elit mezőnyben. Pedig fele sem tréfa. Egy angol cég wifis kukákat telepített a londoni Cityben. Mutatósak, reklámképernyőkkel látták el az oldalukat – látszólag minden rendben, miért épp a kuka ne lenne okos? Csakhogy kiderült, ezek a kukák képesek követni az arra járók közelségét, sebességét, a mobiltelefonjuk típusát és MAC-címét (utóbbi a mobil egyedi azonosítója). Még szép, hogy a járókelők tudta nélkül...

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

 A City of London egy négyzetmérföldnyi területe az angol fővárosnak. Ez a város történelmi centruma, s nemcsak az Egyesült Királyság, hanem a bank és üzleti világ egyik központja is. Vélhetően a Cityben mozognak a legnagyobb koncentrációban üzletemberek Európában.

 És itt végeznek statisztikai elemzéseket az okoskukák, mely elemzéseket árusítja is az üzemeltető. Pedig az Egyesült Királyság és az EU adatvédelmi törvényei előírják a társaságoknak, hogy értesítsék a fogyasztókat, ha adatrögzítéssel nyomon követik őket és tegyék lehetővé számukra, hogy kilépjenek az adatbázisokból. Szép új okoskukák!