Októberre kifizetik az előző uniós ciklus támogatásait

2015. szeptember 4. péntek, 10:17 • www.orientpress.hu
Október közepére befejeződik a 2007-2014-es uniós támogatások kifizetése - közölte Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában. Hozzátette: amit a kormány azt követően fizet ki, azt már nem az Európai Bizottság finanszírozza, hanem a magyar költségvetés túlvállalása lesz, ami azért kellett, hogy a 100 százalékos lehívási szintet el lehessen érni.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Elmondta, az előző uniós költségvetési időszakban elindított, összesen 70 ezer fejlesztésből ugyanis számtalan olyan lehet, amely valamilyen okból bedől. Ha a kormány csak azokra a forrásokra szerződött volna, amiket Brüsszelből kap, akkor nem teljesülhetett volna az összes támogatás lehívása - magyarázta Csepreghy Nándor.

Ebből a 70 ezer támogatott fejlesztésből nagyjából még 5 ezer nincs teljesen lezárva, azt követően pedig - mivel ezek utófinanszírozott beruházások - fizeti ki a megfelelő támogatásokat a kormány a befektetőknek, a kormánynak pedig az Európai Unió - fejtette ki.

Az idei év végéig nagyjából 2700 milliárd forint értékben nyílnak meg pályázatok a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklus 12 ezer milliárd forintos keretének terhére - közölte a helyettes államtitkár.