NGM: a szakképző intézmények készen állnak a tanévkezdésre

2015. augusztus 25. kedd, 06:45 • www.orientpress.hu
Minden készen áll a tanévkezdésre a szakképző intézményekben, a felkészülés a tervek szerint halad, így fennakadás nélkül indulhat az idei tanév - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára hétfőn. Teljes osztályokat és iskolákat vettek át megfelelő tanárokkal, így nincs szó elbocsátásokról - tette hozzá Odrobina László. Odrobina László felidézte, hogy július 1-jétől a tárca fenntartásába kerültek a szakképző intézmények a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (Klik), ez mintegy 300 intézményt jelent, körülbelül 700 telephellyel. Az intézményeket 44 centrumba szervezték, Budapesten 5, a megyékben 1-3 centrumot hoztak létre. Kinevezték az újonnan létrejött szervezetek főigazgatóit, gazdasági és szakmai főigazgató-helyetteseit, a tanári kart pedig átvették a Kliktől.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Odrobina László kiemelte: a beiskolázás már júniusban megtörtént, teljes osztályokat és iskolákat vettek át megfelelő tanárokkal, így nincs szó elbocsátásokról. A képzési centrumok megkapták a feladatokhoz szükséges előirányzatot a Kliktől, van költségvetésük; az átvett tanárok a bérüket augusztus elején már a centrumoktól kapták - ismertette a helyettes államtitkár.

A részletekről szólva elmondta, pontosan megkapták az iskolaigazgatók és a centrumok főigazgatói, hogy kinek mi a feladata. Jogilag a centrumok főigazgatói iskolázzák be a diákokat, ami úgy történik, hogy a nevükben a tagintézmények vezetői járnak el - mutatott rá.

A szakképzésről szóló törvény, illetve a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalról szóló kormányrendelet szabályozza, hogy milyen feladata van a nemzetgazdasági tárcának, a hivatalnak és a képzési centrumoknak. Két dokumentum fogja még ezt pontosítani, a szakképzési hivatal, illetve a szakképzési centrumok szervezeti és működési szabályzata - tette hozzá.

Odrobina László elmondta azt is: a korábbi tanévekhez képest nagy hangsúlyt kap az esti tagozatos felnőttoktatás, korhatár nélkül. A napokban országos kampány indul, ami felhívja a felnőttek figyelmét arra, hogy a centrumokban ingyenesen szerezhetnek meglévő szakmájuk mellé még egyet.