Német sajtójelentések szerint súlyos kibertámadás érte a német szövetségi kormányt

2018. február 28. szerda, 22:38 • www.mti.hu
Nagyszabású, valószínűleg orosz vonatkozású támadás érte a német szövetségi kormány informatikai rendszerét szerdai német sajtójelentések szerint.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A Süddeutsche Zeitung című lap és a dpa hírügynökség biztonsági forrásokra hivatkozó jelentése szerint a támadást az ATP28 elnevezésű orosz hackercsoport hajtotta végre, amelyet szakértők kapcsolatba hoznak a moszkvai vezetéssel. 
    
Ez a csoport lehet felelős a szövetségi parlament (Bundestag) rendszere ellen 2015-ben intézett támadásért is.
    
Az orosz csoport ezúttal a szövetségi államigazgatás különlegesen védett rendszere, az úgynevezett Berlin-Bonn kormányzati gerinchálózat (IVBB) ellen hajtott végre műveletet. Kártékony szoftvert helyeztek el a rendszerben, és adatokat is szereztek. Céljuk a külügyminisztérium és a védelmi minisztérium lehetett. 
    
A támadást tavaly decemberben fedezték fel. Akkor már hosszabb ideje zajlott, meglehet, hogy az év eleje óta. Most a támadás mélységét igyekeznek feltárni. Az eljárást a szövetségi informatikai biztonsági hivatal (BSI) és a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) végzi a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) - a külföldi hírszerzés - közreműködésével.
    
A nyilvános távközlési hálózatoktól elválasztva működő IVBB fő felhasználói a szövetségi kormány szervei, a kancelláriától a minisztériumokon át a nemzetbiztonsági szolgálatokig.