Navracsics: szükség van a vállalkozói és innovációs készségek fejlesztésére

2014. december 1. hétfő, 11:15 • www.mti.huNavracsics Tibor, Innováció, fejlesztés, EIT
Navracsics Tibor szerint az európai innováció fokozása és minőségi munkahelyek teremtése érdekében Európának szüksége van olyan oktatási modellre, amelynek középpontjában a vállalkozói és innovációs készségek fejlesztése áll. Az oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős új EU biztos az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) budapesti központjában, valamint az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópontnál tett pénteki látogatása alkalmából beszélt erről. Az EIT ICT Labs magyar csomópontjának vezetői tájékoztatták az uniós biztost az intézmény tevékenységéről, ezen belül az európai egyetemekkel együttműködésben végzett, üzletfejlesztési ismereteket is közvetítő informatikai mesterképzésről.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az oktatási program azt célozza, hogy megvalósuljon a kutatási eredmények átültetése a gazdaságba. A hallgatók a képzés során lehetőséget kapnak arra, hogy vezető európai kutatóhelyekkel és ipari partnerekkel dolgozzanak együtt. 
    
Mindez összhangban van az EIT létrehozásának kitűzött céljával, az úgynevezett tudásháromszög, az oktatás, a kutatás és az üzleti élet integrációjával, ami az európai innovációs tevékenységet hivatott támogatni. 
    
Az ICT Labs az oktatási tevékenység mellett támogatja az infokommunikáció területén működő, ígéretes start-up vállalkozások indulását, hozzásegítve azokat ahhoz, hogy európai dimenziójú piaci lehetőségekhez jussanak.  
    
Az EIT úgynevezett tudás és innovációs közösségeket működtet az Európai Unió területén található innovációs központokban, ezek egyike az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópontja. A csomópontot az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és ipari partnereik alkotják.
    
Horváth Zoltán, az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont igazgatója, az ELTE Informatikai Kar dékánja az MTI-nek elmondta, hogy az infokommunikációs közösségeken belül a 9 résztvevő egyike Budapest. Hozzátette: ez azért fontos eredmény, mert Magyarország ezzel lehetőséget kapott arra az Európai Unión belül, hogy az infokommunikációs technológiák területén az egyik vezető központ lehessen a kutatásban, az oktatásban és az innovációban.  
    
A budapesti csomópont az elmúlt egy évben egymilliárd forint költségvetésű nemzetközi informatikai kutatási programot koordinált, amelyben több mint 200 kutató és 60 hallgató vett részt.