Miért olyan drága a magyar mobilinternet?

2013. szeptember 26. csütörtök, 10:38 • www.hirado.humobilinternet, drága, Neelie Kroes,
Több olyan felmérés, kutatás is napvilágot látott már idén, amely rámutatott, hogy a magyarországi mobilinternetes piac több szempontból is sereghajtó Európában. Míg Romániában például az átlagfizetésnek mindössze 1 százalékát teszi ki a helyi mobilinternet átlagos ára, ez Magyarországon már nem kevesebb, mint 6,8 százalék. Gyakorlatilag nem csak szomszédjainknál, de valamennyi uniós országnál rosszabbul állunk e tekintetben.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A sor végén kullogva

 A 2012-es adatok szerint a mobilinternet penetrációja az aktív előfizetések alapján mindössze 19 százalék. Ez az egyik legfontosabb tényező, hiszen ha kevesebben használják a hálózatot, a szolgáltatóknak is többet kell elkérniük már csak azért is, hogy az infrastruktúrát fenn tudják tartani.

 Bár az ügyfelek kis száma ösztönözhetné arra a szolgáltatókat, hogy jobban versengjenek, ez valójában nem érné meg nekik – a hazai piac stabilan kiegyensúlyozott viszonyai között, ahol nincs független kihívó a három nagy szolgáltatóval szemben, nincs olyan mértékű harc, ami az ügyfelek számára kifejezetten kedvezően befolyásolná az árakat. A nagyok inkább mesterségesen magasabban tartják az árat, hiszen nem kell attól tartaniuk, hogy bárhová elszivárognának az ügyfelek. Ezen a címen találhatóak a szolgáltatók legfrissebb itthoni mobilinternet ajánlatai.

Forrás:www.hirado.hu

A növekedést is visszafogja

 A magas mobilnet áraknak, ezzel együtt a kisebb penetrációnak persze komoly negatív hatása van a piacra – tisztában van ezzel az Európai Unió is, éppen ezért harcol az Európai Bizottság olyan eltökélten a kontinens piacának egységesítéséért és az országok közötti hatalmas és indokolatlan árbeli különbségek megszüntetéséért is.

 Szeptemberben Neelie Kroes, az EU digitális ügyekért felelős biztosa prezentálta tervezetét az Európai Bizottságnak, amelyet az meg is szavazott. A tervezet célja, hogy elősegítse az európai távközlési piac egységesítését, ezzel együtt az árak csökkentését is. Ha az Európai Parlament is elfogadja a javaslatcsomagot, az elősegítheti a mobilinternet árának csökkenését is, bár közvetlenül egyelőre nincsen rá hatással.

A változás szele?

Szintén kedvező hatással lehet viszont az árakra, hogy a szolgáltatók frekvenciaszerződéseit nemrég hosszú távra meghosszabbította a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A szolgáltatók ezzel egyrészt kevesebbet kell, hogy kifizessenek a frekvenciák használatáért, valamint hosszú távú beruházások is indulhatnak a szektorban, így egyszerre van esély a szolgáltatás minőségének javulására és az árak csökkenésére is.

Kérdéses egyelőre, hogy a digitális átállással felszabaduló 800 MHz-es frekvenciasávnak ki lesz a gazdája – megjelenhet a piacon akár egy negyedik szereplő is, ami végre élénkíthetné a versenyt, ezzel szorítva lejjebb a tarifákat.