Megrendült a németek bizalma Amerikában

2013. november 8. péntek, 16:33 • www.mti.hutitkos adatgyűjtés, NSA,
Megrendült a német lakosság bizalma az Egyesült Államokban és Barack Obamában az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási botrányai nyomán - mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés. Az ARD közszolgálati televízió közvélemény-kutatása szerint a németek 61 százaléka nem tartja megbízható partnernek az Egyesült Államokat, és csak 35 százalék véli úgy, hogy méltó Németország bizalmára. Júliusban, az NSA-botrány első heteiben még majdnem minden második német megbízott Amerikában. Barack Obama tekintélyét is rombolja a megfigyelési botrány. Az amerikai elnök munkájával a német lakosság 52 százaléka elégedetlen. Korábban Obama minden idők legnépszerűbb politikusa volt Németországban, és a többség rendre jónak értékelte a munkáját. Népszerűsége csúcsán, 2010-ben majdnem 90 százalékos volt a támogatottsága, jelenleg viszont már csak 43 százalékos a munkájával elégedettek aránya.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

 Edward Snowden, az NSA volt munkatársa a németek 60 százaléka szerint hőstettet hajtott végre az ügynökség titkos megfigyelési programjait leleplező dokumentumok kiszivárogtatásával. Bűncselekménynek a lakosság csekély része, 14 százaléka tartja a kiszivárogtatást. Ugyanakkor csak 48 százalék támogatja, hogy Németország adjon politikai menedékjogot az Oroszországban tartózkodó informatikusnak, és 46 százalék ellenzi ezt.
    
 Snowden hajlandó közreműködni a Németország elleni amerikai kémkedési ügyek feltárásában, de a segítségért cserébe védelmet kér, és biztosítékot arra, hogy nem adják ki az Egyesült Államoknak, ahol bíróság elé akarják állítani. A Bundestag, a törvényhozás alsóháza várhatóan hamarosan vizsgálóbizottságot állít fel az amerikai szolgálatok németországi tevékenységének feltárására. A Bundestag tudományos tanácsadó szolgálatának jogászai szerint meg lehet oldani, hogy Snowden átköltözzön Németországba, és ne kelljen kiadni őt Amerikának, a bizottság így személyesen is meghallgathatná. 
   
 A kormány szerint Edward Snowden nem politikai üldözött, ezért nem illeti meg a menedékjog. Megfigyelők szerint a berlini vezetés azért zárkózik el Snowden befogadásától, mert nem akarja kockáztatni a német-amerikai viszony megromlását. A kormány inkább egy német-amerikai megállapodás kidolgozására törekszik, amely tiltja az egymás elleni kémkedést. A lakosság szerint egy ilyen megállapodásnak nem sok haszna lenne, az ARD felmérésében megkérdezettek 92 százaléka úgy véli, hogy az amerikai szolgálatok megszegnék az egyezséget és tovább folytatnák a titkos németországi adatgyűjtést.