Már igényelhetőek a zöld rendszámok

2015. augusztus 5. szerda, 12:51 • www.orientpress.hu
A környezetkímélő gépkocsikhoz már igényelhető zöld alapszínű rendszámtábla – közölte a Világgazdasággal a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). Zöld rendszámmal közlekedhetnek majd a nulla emissziójú autók, vagyis az elektromos járművek, illetve a hibrid autók. A zöld rendszám kiváltásához a közlekedési hatóságtól a forgalomba helyezéskor, időszakos vizsgán vagy külön szemle alapján műszaki adatlapot kell kérni, és az okmányirodában azt be kell mutatni. Mivel a zöld rendszám kiváltása a rendszámcserével megegyező költségekkel jár (ami 8500 forint), érdemes lehet vele megvárni a kormánydöntést az ehhez fűződő esetleges kedvezményekről – tette hozzá a fejlesztési tárca. Igényelni tehát már most is lehet, de egy kis ideig még várni kell arra, hogy ezt felszerelhessék az elektromos autókra, a zöld rendszám előállításához szükséges fólia ugyanis beszerzés alatt van.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A zöld rendszámot az teszi lehetővé, hogy 2015. július 1-jével hatályba léptek a környezetkímélő gépkocsik fogalmát, fajtáit és a külön környezetvédelmi alosztályokat a Jedlik Ányos-tervvel összhangban meghatározó rendeletmódosítások.

Jelenleg néhány tucat tisztán elektromos autó van forgalomban Magyarországon, és ezek nemcsak a kis számuk miatt nem tűnnek ki a környezetterhelés szempontjából kedvezőtlenebb adottságú járművek sokaságából, hanem azért sem, mert megjelenésükben semmiben sem különböznek a „hagyományos”, benzines, dízeles társaiktól. A megkülönböztetésnek pedig fontos szerepe lehetne abban, hogy a különböző kedvezmények igénybevételekor láthatóak legyenek ezek a járművek. Ezért azt javasolta a Magyar Elektromobilitás Szövetség, az Autós Nagykoalíció és a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete, hogy az elektromos autók zöld rendszámot kapjanak. A megkülönböztető jel hiányában az ilyen járművek vezetői később könnyen „beleszaladhatnak” a hatóság bírságaiba. A töltőállomás jelölése, táblázása és útburkolati jellel megjelölése a hivatkozott kormányhatározatban rögzített, szeptember végi határidő figyelembevételével kidolgozás alatt áll – tette még hozzá az NFM.

Az elektromos autók elterjedését szolgálná, ha valamilyen adókedvezményben részesülnének a vásárlók. A szakma javaslata szerint áfamértékű kedvezményt kellene kapniuk a vevőknek, és ez a kedvezmény már érezhető hatással lenne az árra. A szakmai szervezetek azért nem az áfához kötnék a kedvezmény mértékét, mert azt a magánvevők nem tudnák visszaigényelni. Az adófizetés elkerülése is másfajta kedvezményt indokolna, ezért a szakmai szervezetek szerint inkább a személyi jövedelemadóból vagy a vállalkozási nyereségadóból kellene az elektromos autók vásárlásához kapcsolódó kedvezményeket leírni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) is dolgozik a vásárlást elősegítő lépéseken. A tárca korábban arról tájékoztatta lapunkat, hogy az áfakedvezmény vizsgálata mellett egyéb ösztönzők bevezetésére is javaslatot tesznek, például a buszsávok használatának lehetőségét, parkolási és útdíjkedvezmények bevezetését.

Az elektromos autó vásárlását tervezők számára az is biztató, hogy a miután a kormány a közelmúltban döntött az NGM által készített Jedlik Ányos-tervről, megkezdődik a munka következő fázisa, ami azt jelenti, hogy az egyes érintett minisztériumok kidolgozzák a tervben azonosított jogszabályi akadályok lebontását szolgáló módosításokat, amelyeket még év vége előtt hatályba is akarnak léptetni. A kabinet az év vége előtt végezni kíván a jogalkotási feladatokkal, és terveik szerint az idén megkezdődik az országos töltő-infrastruktúra kiépítése is – tette hozzá az NGM.

A cél, hogy 2020-ig az uniós irányelvekben megfogalmazott céloknak megfelelve Magyarországon a forgalomban lévő autóknak mintegy 1,5 százaléka elektromos jármű legyen.