Mandiner – Barlang: Közéleti, politikai kerekasztalok az Infotér Konferencián

2013. október 28. hétfő, 11:02 INFOTÉR • politika, közélet, kerekasztal-beszélgetés, Infotér Konferencia,
A Mandiner.hu közéleti portál önálló színpaddal jelenik meg a november 7-8-i Infotér Konferencián. Az Anna Grand Hotel borozójában kialakított Mandiner - Barlangban számos közéleti személy és politikus fog eszmét cserélni elsősorban közéleti és aktuálpolitikai kérdésről. Ezzel tovább színesedett a konferencia spektruma: az információs társadalom, a közigazgatás-szervezés, a kormányzati informatika mellett a társadalompolitika is szóhoz jut a mintegy 1000 fős rendezvényen.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A Mandiner – Barlang vendége lesz többek között Uj Péter, a 444 portál főszerkesztője, aki Vaszily Miklóssal, az Origo vezérigazgatójával és Gerényi Gáborral, a Mandiner.hu alapítójával fog beszélgetni arról, hogy milyen irányba tart az online média. Vége a nagy, a hagyományos újságokét idéző méretű szerkesztőségeknek, és a kisebb műhelyeké a jövő? Vagy éppen ellenkezőleg: az utóbbiak életképessége kérdőjeleződik meg ebben a környezetben? És mit hoz a 2014-es kampányidőszak látogatottságban és kereskedelmileg a magyar online média számára?

 Uj Péter

Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Deutsch Tamás, európai parlamenti képviselő és Dr. Gulyás Kovács Gergely, az Informatika a Társadalomért Egyesület elnökségi tagja alkotja a kormányzati kommunikációs beszélgető-hármast. Mekkora a kommunikáció szerepe egy kormányzat teljesítményének megítélésében? Elválasztható-e egymástól a kormány és a kormánypárt mondanivalója a választások előtti finisben?

Deutsch Tamás

A roma közösségek nehéz helyzete, az ezzel járó konfliktusokkal együtt érzékeny kérdése a magyar közéletnek. Ezernyi program próbált már segíteni – erősen változó sikerrel. De még a sikeresebb próbálkozásokról sem mondható, hogy a cigányság tömegeinek segítettek volna. Várhatunk-e jelentős előrelépést a most folyó szakkollégiumi és ösztöndíj-programoktól? Miben áll a cigány elit felelőssége? Egyáltalán, kik a roma közösségek véleményvezérei? Ezeket a kérdéseket feszegeti a Mandiner – Barlang, “Képzés és felelősség – a cigányság elitje” kerekasztal. A résztvevők: Antal István, a Jezsuita Roma Szakkollégium rektora, Baranyi Mária, a Kossuth Rádió, Jelenlét Roma Kulturális Magazin szerkesztője, Osztolykán Ágnes, az LMP alelnöke, az Országgyűlés Oktatási, Tudományos és Kutatási Bizottság tagja.   Továbbra is az egyetemek az elitképzés fő központjai, vagy a szakkollégiumok vették át a szerepüket? És egyáltalán: ha valaki világszínvonalú képzést szeretne, megkaphatja-e azt Magyarországon? Több szekcióban lesz szó felsőoktatásról. A Mandiner – Barlang sem marad ebből ki. Az “Elitképzés a magyar felsőoktatásban” szekció előadói Czakó Erzsébet, a Budapesti Corvinus Egyetem, Vállalatgazdaságtan Intézet igazgatója, Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium ügyvezető igazgatója, Feledy Botond, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium igazgatója.

Dr. Rétvári Bence 

2010-ben két fordulóban, 176 egyéni körzetből, területi listáról és országos kompenzációs listáról választottunk 386 képviselőt. Jövőre országos listáról és 106 egyéni körzetből, egy fordulóban választunk 199-et. Nincs többé kopogtatócédula, a választópolgárok aláírásukkal ajánlhatnak jelölteket, a kampánycsend is a múlté. A gyökeresen új szabályok hogyan változtatják meg a politikai versengést? Az országos listát állító pártok százmilliós nagyságrendű állami támogatása tisztábbá teszi-e a kampányfinanszírozást? Hogyan változnak a ma még parlamenten kívüli szereplők bejutási esélyei? Könnyebb vagy nehezebb kétharmadot szerezni az új rendszerben? Az „Új választási játékszabályok: mi lett a küszöbbel?” kerekasztal beszélgető-partnerei: Dr. Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt főszervezője, és Vágó Gábor, az LMP országgyűlési képviselője.

Vágó Gábor

Braun Róbert

Mi dönthet a 2014-es választásokon, a nagy ügyek, az aktivisták száma, esetleg az egyre kifinomultabb adatbázisok? Mik lesznek a fő csataterek, vannak-e olyan körzetek, amiken megfordulhat a választás? A „Kampánygyárban” kerekasztal résztvevői Braun Róbert, a Magyar Szocialista Párt marketingstratégája, Török Gábor, poltikai elemző és Deutsch Tamás, európai parlamenti képviselő.

Török Gábor