Magyarul tájékoztat az új pozsonyi honlap

2013. szeptember 26. csütörtök, 10:44 • www.hirado.huPozsonyi Magyar Intézet, Kossuth Rádió, magyarpozsony.eu,
A Pozsonyi Magyar Intézet kezdeményezésére elindult a magyarpozsony.eu honlap, a magyar klienseket összegyűjtő pozsonyi intézmények honlapja. Éttermek, boltok, szállodák, bárki felkerülhet a honlapra, ha vállalja, hogy magyarul is informál. A honlap aktuális képet nyújt a Pozsonyban található magyar vonatkozású helyszínekről, a pozsonyi magyar kulturális és társadalmi életről. Az oldal a pozsonyi magyarok gyűjtőoldala kíván lenni, de a Pozsonyba látogató magyar turisták számára is naprakész információkat szolgáltat.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

 Kollai István, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorában elmondta: a 400 ezres városban 16 ezres magyar közösség él, társadalmilag is töredezetten, s zárványok léteznek a pozsonyi magyarságon belül. Nem feltétlenül tudják, hogy hol van magyar órás vagy palacsintázó, ezért olyan honlapot szerettek volna létrehozni, amelyen a közösségi, kulturális helyeken túl a szállásokról, szolgáltatásokról is lehet információt találni. Ez egyelőre a honlap gyenge pontja, a munka most indul, fogalmazott az igazgató. Azért is szerveztek bemutatót, hogy minél több civil tudomást szerezzen róla.Forrás: www.magyarpozsony.eu


 Az intézet meghívására a honlap bemutatón jelen voltak az Igen, tessék kolozsvári mozgalom képviselői is, akik szintén matricázással kezdték, akárcsak a szlovákiai magyar civilek, s ma már infóvonalat, honlapot üzemeltetnek, havilapot adnak ki. Bethlendi András, a mozgalom ügyvezetője elmondta: arról is beszélgettek, hogyan tudnák a mozgalmakat összekapcsolni, hogy hatékonyabban tudjanak együtt dolgozni. A távlati cél egy Kárpát-medencei összmagyar hálózat kiépítése. 

 A magyar nyelv státuszának emelése közösségi cél lett Dél-Szlovákiában, ahol a nyelvtörvény okozta korlátokkal is meg kell küzdeni. Tokár Géza, a civil szervezeteket összefogó Kerekasztal szóvivője a műsorban elmondta: a romániai mozgalmak átütöttek egy kritikus küszöböt, s a források, a lelkesedés, a tervezés és a stratégia jó kombinációja jött létre. Ez példa lehet a szlovákiai szervezetek számára is.

 Az oldal elérhető itt.