Magyar startupok a párizsi LeWeb digitális innováció konferencián

2014. december 10. szerda, 09:20 • www.mti.hustartup, LeWeb, Innováció
Először mutatkozhat be három innovatív magyar vállalkozás - egy méhkaptár-megfigyelő rendszer, egy mozgáselemző rendszer és egy vizuális jegyzetelésre alkalmas szofter - önálló magyar standon a Párizsban kedden kezdődött LeWeb digitális innováció konferencián. A budapesti Loffice közösségi irodaház által meghirdetett pályázaton hatvan benevezett internet-alapú és digitális innovációs fejlesztésből választotta ki a Prezi és a Ustream társalapítójából, valamint befektetőkből álló zsűri azt a három magyar startupot, amelyek képviselői - a hazai állami támogatásnak köszönhetően - kijutottak a párizsi találkozóra.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A háromnapos rendezvényen mintegy négyszáz nemzetközi befektetővel találkozhatnak, valamint olyan nagyvállalatok vezetőinek előadásait hallgathatják meg, mint a Google, a Facebook és a Yahoo.  

Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal alelnöke az MTI-nek Párizsban elmondta: elengedhetetlen a magyar startupoknak a nemzetközi kapcsolatok kiépítése és külföldi megmérettetése, mert csak az ilyen visszajelzéseknek köszönhetően válhatnak nemzetközileg is sikeres cégekké. Véleménye szerint ezen a téren még nem elég aktívak a magyar vállalkozások. Ezért a Nemzeti Innovációs Hivatal egyik fő feladatának tartja az induló innovatív cégek támogatását a nemzetközi megjelenésben, az utóbbi egy év évben többek között Tel Avivban, New Yorkban, Bécsben és Helsinkiben segítette a magyar részvételt a startup-találkozókon. 
    
Hornos Tamás a Ziteboard interaktív prezentációs eszköz és vizuális jegyzetelésre alkalmas fejlesztéssel érkezett Párizsba. A Ziteboard egy minden eszközön (számítógépen, okostelefonokon, és digitális táblákon) a böngészőben működő, nagyítható digitális papírlap. A jegyzetek így sosem vesznek el, folyamatosan szerkeszthetők, helyszíntől és eszköztől függetlenül. A cég internetes oldalán elérhető fejlesztést már több ezren használják világszerte videokonferenciákhoz, távoktatásban és egyedi konzultációkon is.
    
A Wimmer Tamás által képviselt iHivePro méh-monitorozó rendszerrel a távolból megfigyelhetővé és kontrollálhatóvá válnak a kaptárok, ezáltal csökkenthető a méhek pusztulásának aránya, ami világléptékben is jelentős mértékű probléma. A rendszer által kiküszöbölhetőek a méheket tizedelő okok közül a fertőzések, betegségek és a vandalizmus, valamint a lopás.
    
Ozsvald Eszter a Notch viselhető szenzor hálózatot mutatja be, amelynek segítségével az emberi mozdulatsorok térben leképezhetővé válnak. Ezáltal a fizikai tevékenységek minősége és hatékonysága még inkább elemezhető és fejleszthető. A rendszer része az okostelefon applikáció, amely a mozgást végző személy ruhájára, testrészeire erősített szenzorok jeléből háromdimenziós képet ad az elvégzett mozdulatsorról, ami lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy saját mozgásszervi működését biomechanikailag megfigyelje. A New Yorkban alapított magyar vállalkozás fejlesztése Budapesten zajlik, a gyártás pedig Kínában történik.  
    
A 2004-ben alapított, nemzetközileg elismert LeWeb digitális innováció konferencián a nemzetközi gazdasági élet kulcsszereplői, startupok, technológiai vállalatok vitatják meg az internetalapú vállalkozások jövőjét. Az ICT szektor világviszonylatban kiemelkedő rendezvényére 85 országból 3500 látogatót, köztük négyszáz befektetőt várnak. Idén Kelet-Európából Magyarországon kívül Lengyelországból és Oroszországból érkeztek innovatív vállalkozások.