Külügyminisztérium: Magyarország a személyes adatok hatékonyabb védelmét szorgalmazza

2013. szeptember 9. hétfő, 20:35 MTI • Külügyminisztérium, Adatvédelem,
Magyarország több országgal együtt szorgalmazza a személyes adatok hatékonyabb védelmét, a kor követelményeinek megfelelő szabályozást - mondta Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője hétfőn az MTI érdeklődésére. Kifejtette: Guido Westerwelle német külügyminiszter néhány hónapja kezdeményezte a modern technológiáknak megfelelő nemzetközi jogi keret kialakítását a személyes adatok védelmére, és hozzá csatlakozott a magyar, az osztrák, a svájci és a liechtensteini külügyminiszter.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Közös levelükben - amelyet múlt pénteken átadtak Navi Pillaynak, az ENSZ emberi jogi főbiztosának - az alapvető jogok és szabadságjogok tiszteletben tartására tekintettel azt sürgetik, hogy az elektronikus kommunikációban megfelelően védjék a magánszférát és a személyes adatokat. Ezt szolgálhatná egy olyan kiegészítő jegyzőkönyv, amelyet az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa kezdeményezne, s amelyet a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányához lehetne csatolni.
    Kaleta Gábor elmondta: az 1966-ban elfogadott ENSZ Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányában megfogalmazottakat meghaladják a jelenlegi technológiák, hiszen ez az egyezmény még jóval az internet korszaka előtt rögzítette a személyes adatok nemzetközi védelmének feltételeit.
    "Mind a nemzetközi, mind a magyar közvélemény jelen helyzetben kiemelt figyelmet fordít erre a kérdésre" - közölte a tárca sajtófőosztályának vezetője.