Kínai internetes áruházak: melyiktől vásároljunk és melyiktől ne?

2018. február 26. hétfő, 08:49 • www.hirado.hu
Megbízhatóság és ár. Ezek voltak a meghatározó szempontok a legnagyobb kínai webshopok minősítésében.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Már csak azért is nehéz választani közülük, mert a fórumokra nyilván gyakrabban írnak a pórul járt vevők, mint az elégedettek. A saját oldalaikon olvasható posztokat viszont félő, hogy szűrik-moderálják a boltok.

A felhasználóktól származó, valamint a saját tapasztalataik összegzéseként osztályozta a nagyobb kínai oldalakat a RendeljKínait tesztportál.

Jó tudni, hogy EU raktárakból minden webshop esetében garantáltan áfa- és vámmentesen vásárolhatunk. Az oldalak ismertetőjében látható „van/nincs áfamentes szállítási mód” opcióból a „nem” az EU raktáras termékekre vonatkozik, tehát ha például közvetlenül kínai raktárból rendelünk.

Megbízható boltok:

GearBest
+
Nagy választék, korrekt hozzáállás, nincsenek hamisítványok, van PayPal fizetés, van EU raktár, áfamentes szállítási mód (EU Express), futárszolgálat. Sok terméket ingyen szállítanak, a többit meg olcsón, s gyakran akcióznak, kuponoznak
-
Időnként késve jönnek az áruk, gyakran változtatják az árakat

Banggood
+
Nagy választék, korrekt hozzáállás, nincsenek hamisítványok, van PayPal fizetés, van EU raktár, áfamentes szállítási mód (European Direct Mail), futárszolgálat. Sok terméket ingyen szállítanak, van vámbiztosítás.
-
Időnként készlethiány

Geekbuying
+
Korrekt hozzáállás, nincsenek hamisítványok, van PayPal fizetés, van EU raktár, áfamentes szállítási mód (EU Priority Line, és HK EU Priority Line), futárszolgálat.
-
Az előzőeknél gyakran magasabb árak, nagyobb szállítási költségek

TinyDeal
+
Kisebb üzlet, ezért könnyebb kapcsolatot tartani, 2 kg alatt mindent ingyen szállítanak, van EU raktár, van PayPal fizetés, futárszolgálat
-
Nincs garantáltan működő áfamentes szolgáltatás

Everbuying
+
Van PayPal fizetés, futárszolgálat
-
Nincs EU raktár, nincs áfamentes fizetés

Coolicool
+
Van PayPal fizetés, EU raktár, futárszolgálat, a legtöbb termékre ingyenes szállítás
-
Nincs áfamentes fizetés

Közepesen megbízható boltok:

Tomtop
+
Közepesen nagy választék, nincsenek hamisítványok, van PayPal fizetés, van EU raktár, áfamentes szállítási mód, futárszolgálat, a legtöbb termékre ingyenes szállítás
-
Sok a vásárlói panasz, probléma esetén nehéz kapcsolatot teremteni, akadnak hibás termékek, EU raktárakból drága a szállítás

Zapals
+
Közepesen nagy választék, van PayPal fizetés, sok termékre ingyenes szállítás
-
Rossz kereső, probléma esetén nehéz kapcsolatot teremteni, nincs EU raktár, nincs áfamentes fizetés

DealExtreme
+
Nagy választék, PayPal fizetés, sok termékre ingyenes szállítás
-
Lassú, sok a vásárlói panasz, akadnak hibás termékek, furamód az EU raktár más néven, Volumerate címen fut.

LightInTheBox
+
Közepesen nagy választék, van PayPal fizetés, a legtöbb termékre ingyenes szállítás, magyarul beszél
-
Lassú, sok a vásárlói panasz, akadnak hibás termékek, szegényes EU raktár. Nincs áfamentes szállítás

eBay
+ -
Mivel az eBay nem bolt, hanem hatalmas online piac, rengeteg eladó van, de ritkán verik át a vevőt. Az eladó (seller) értékelései adhatnak támpontot a megbízhatóságáról. Ha 90-95% fölött van az értékelése, és nem három termék eladásából szedte azt össze, akkor nagy valószínűséggel rendben lesz.

Az alábbi képen a pirossal bekarikázott szám a Feedback score, ez a pozitív és negatív visszajelzések különbsége, kvázi ez jelenti, hogy hány termékből szedte össze az értékelését. Minél magasabb, annál jobb. A pirossal aláhúzott százalékos szám az eladó értékelése, ha ez 90-95% felett van, megbízható.
 

Az eBay sajátos hely, ezért van pár ,,alapszabály”, amit jó betartani. Ilyen például az is, hogy drága elektronikai cikket (telefon, táblagép, stb.) nem veszünk onnan. Egyrészt azért nem, mert jóval drágábbak, mint egy webshopban, másrészt meg azért, mert sokkal bonyolultabb lehet az esetleges garanciális ügyintézés. Az eBay tehát maradjon a kütyük világa, a drágább dolgokra pedig ott vannak a jól bevált webshopok.

Aliexpress
+ -
Nagyjából az, mint az eBay: hatalmas online piac. Nem tévesztendő össze az AliBabával, utóbbi a nagykereskedők, gyártók áruit kínálja nagy tételekben.

Az eBay-nél statisztikailag könnyebb itt átverésbe futni.

Bankkártyás fizetési lehetőség adott az AliPay segítségével, ami tulajdonképpen a saját PayPaljük: ez a fizetési metódus biztosítja, hogy amíg a vásárló nem igazolta vissza, hogy rendben megérkezett az áru, addig az eladó ne kaphassa meg a pénzt.

Nem ajánlott boltok:

Wish
+ -
Az előbbiekhez hasonlóan nem bolt, hanem piactér. Népszerű, mert van magyar felülete, de drágább, gyakori rajta az átverés, a soha meg nem érkező áru, a hamis akció.

iOffer
+ -
Szintén egyfajta piactér. Néha eltűnik a pénz, sok a csalás, az átverős eladó, a feladatlan csomag.