Kiberdiplomácia az Infoparlamenten

Kerekasztal beszélgetés a Várkert Bazárban

2022. május 13. péntek, 09:00
A hagyományoknak megfelelően a Várkert Bazár ad helyet az Infoparlament délutáni kerekasztal beszélgetéseinek. Egy dunai hajókázás után 13.30-tól az egyik téma a kibertvédelm lesz, de egy új fajta megközelítésben. Tartsanak velünk az idei Infoparlamenten is!

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A szakemberek azt mondják, hogy az egyre inkább szaporodó kibertámadások megakadályozásának egyik hatékony eszköze lehet a kiberdiplmácia, amelynek elemei többek között a diplomáciai együttműködés és párbeszéd, a kibertámadások megelőzését célzó intézkedésekről és szankciókról.

A kibertér mára a geopolitikai szembenállás, a nagyhatalmi rivalizálás új, „5. dimenziójává" vált. A küzdelem részben békés eszköze pedig a diplomácia egy speciális területe. E formálódó, ám kulcsfontosságú közeg nemzetközi szabályozása, a nemzeti koncepciók és érdekek, elsősorban az ún. kiberszuverenitás képviselete a diplomácia legújabb ágát, egyben új alkudozási terepét szülte meg.

Speciálisan képzett diplomaták vitáznak az Internet-kormányzás, a kiberbűnözés, az online biztonság, az információs hadviselés kérdéseiről. Olyan új fogalmak körül épülnek az új világ politikái, mint a nemzeti adatvagyonok védelme vagy az internet szabadsága.

A kibertér biztonságát fenyegető „aktorok” a globális koronavírus-járvány kibontakozásával párhuzamosan fokozták aktivitásukat. Ezért mára a modern társadalmak működése szempontjából kritikus infrastruktúrák védelme a kiberdiplomáciai erőfeszítések középpontjába került.

Részletes program és jelentkezés a konferencia weboldalán találhatóak, vagy elérhetőek az Infotér Egyesület weboldaláról is.

Várjuk Önöket szeretettel a 12. Infoparlamenten!