Ki a győztes? Samsung kontra Apple

2013. október 10. csütörtök, 13:59 • www.hirado.huSamsung, Apple, mobilnetes piac,
A koreai óriás buldózerként tarolja a mobilnetes piacot Közép- és Kelet-Európában. A két nagy mobil operációs rendszer népszerűségét firtató vizsgálatban minden olyan a közép- és kelet-európai ország szerepel, ahol a Gemius méri a weboldalak forgalmát, azaz Fehéroroszország, Bulgária, Horvátország, a Cseh Köztársaság, Észtország, Magyarország, Litvánia, Lettország, Moldova, Lengyelország, Szerbia, Szlovénia, Szlovákia és Ukrajna. Az adatok a 2012 és 2013 augusztusa között eltelt időszakra vonatkoznak.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

 A kutatásból kiderül, hogy a Samsung részesedése az összes vizsgált piacon növekedést mutat a mobilinternetes forgalom terén. Sőt az internetezők Fehéroroszországban, Litvániában és Szerbiában már gyakrabban böngésznek honlapokat Samsung-okostelefonokról és tabletekről. Hamarosan további jelentős emelkedés várható Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon, ahol a koreai eszközök részesedése az interneten generált forgalomban fokozatosan növekszik, veszélyeztetve ezzel a cupertinói cég pozícióját.

Az elmúlt év időszakát vizsgálva az Apple még tartja vezető helyzetét az ukrán és a moldovai piacon, ahol nagyobb mobilnetforgalom érkezik weboldalakra iPhone és iPad készülékekről. Ez a két készülék még mindig népszerűnek számít Horvátországban, a Cseh Köztársaságban, Észtországban és Lettországban, de a Samsung térnyerése ezekben az országokban is egyre nő.

A közép- és kelet-európai régiós adatok tükrözik az okostelefon-eladások világszerte tapasztalható trendjét. Az Android-alapú eszközök eladása növekszik, és egyre erősítik a helyzetüket az iOS-alapú rendszerekkel szemben, amelyek aránya stagnált az elmúlt években. A gyártók versenyét a Samsung vezeti, követi az Apple - mondta Lauris Lietavietis, a Gemius online piaci szakértője.

Magyarországon a Samsung részesedése 27-ről 32 százalékra emelkedett egy év leforgása alatt. Bár az Apple készülékekről generált netes forgalom vezet, de a trend stagnáló. A Samsung erőteljes növekedési ütemének köszönhetően az alábbi infografikában is láthatóan hamarosan átveszi a vezető szerepet.