Jean-Claude Juncker erősebb digitális gazdaságot építene

2014. július 16. szerda, 07:50 Index - MTI • Juncker, Digitális gazdaság
Az Európai Parlament jóváhagyta Jean-Claude Juncker jelölését. 422 támogató és 250 ellenszavazat mellett választotta meg kedden kora délután elsősorban a néppárti, a szociáldemokrata és a liberális frakció támogatásával az Európai Bizottság elnökének a luxemburgi Jean-Claude Junckert az EP. A szavazást háromórás vita előzte meg, de Juncker már hetek óta egyeztet vezető európai politikusokkal arról, hogy bizottsági elnökként milyen feltételek mentén kormányozza az Európai Uniót.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Az angolul, franciául és németül felváltva felszólaló elnök arról beszélt, hogy az Európai Unió elszakadt az európai polgároktól, ezért változnia kell. „Reformokra van szükség számos területen, elsősorban a gazdasági kérdésekben. Az EU közös piacának kiterjesztése nem történhet a szociális piacgazdaság rovására” – fogalmazott.

Juncker bejelentette, hogy 2015 februárjában új európai szintű befektetési tervet mutat be, amely magánforrások bevonásával 300 milliárd eurót fordítana  Európa újraiparosítására. A pénzt a tagállamok között osztanák szét, akik  infrastruktúra-fejlesztésre, elsősorban a szélessávú internet, az energia- és  közlekedési  hálózatok fejlesztésére, kutatás-fejlesztésre és a megújuló energiaforrások kiaknázására lehetne fordítani. A pénzt részben az EU strukturális alapjából csoportosítanák át,  egy másik részét az Európai Befektetési Bank adná.

Nagy európai vállalatok, mint a német Siemens, a finn Nokia vagy a francia Alcatel tíz éve még a digitális technológia élvonalához tartoztak. Mára azonban érezhetően nőtt Európa elmaradása ez Egyesült Államokhoz képest ezen a téren.

Juncker most azt ígéri, hogy megfordítja a trendet, de ehhez nemcsak az Egyesült Államokhoz képest szigorú európai szabályozási környezeten kell változtatni, hanem rengeteg pénzt kellene költeni a digitális infrastruktúra fejlesztésére. Senki nem tudja például, hogy honnan kotorják elő a tagállamok azt a 270 milliárd eurót, amit a szélessávú mobilinternet-, illetve az üvegszálas kábelhálózat hálózat fejlesztésére kellene elkölteni.

(Fotó:
John Thys - AFP)