Irodalmi kincsek a neten

2014. május 18. vasárnap, 17:47 • www.hirado.huiroda, internet, online, British Library,
Az interneten is elérhetővé vált a londoni British Library gyűjteményének több száz értékes darabja, köztük a Brontë nővérek gyermekkori írásai és William Blake jegyzetfüzete. Az intézmény Discovering Literature (Az irodalom felfedezése) elnevezésű új internetes archívumában romantikus és viktoriánus kori költők, köztük Charles Dickens, William Wordsworth és Jane Austen kézzel írt naplóinak, leveleinek és kéziratainak digitális változatai sorakoznak. A felhasználók mintegy 1200 dokumentumot vehetnek szemügyre.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az archívum legizgalmasabb darabjai közt van a Brontë nővérek korai írásainak legnagyobb gyűjteménye, Oscar Wilde főművének, a Bunburynek (The Importance of Being Earnest) egy korai vázlata, William Blake rajzokkal és versvázlatokkal teli jegyzetfüzete és Austen jegyzetei, amelyekben az írásait illető kritikákat részletezi.

A péntek óta elérhető archívumban a szerzők korából származó eredeti dokumentumoknak - köztük újságkivágásoknak és a Twist Olivér 1838-as színházi plakátjának - a digitális változatai is helyet kaptak, hogy még közelebb hozzák a korszakot az olvasókhoz.