Ipar 4.0: régiós kezdeményezés segíthet a kkv-knak

2017. szeptember 13. szerda, 08:10 • www.m2mzona.hu
A lengyelországi Krynicában megrendezett nemzetközi gazdasági fórumon stratégiai partnerség jött létre a lengyel és magyar iparági klaszterek között. A fő cél, hogy mindkét országban erősítsék a kkv-k jelenlétét az innovatív technológiák piacán. A varsói Mazovia ICT klaszter, a Lengyel Energia Klaszterek Szövetsége, valamint az Okos Jövő Innovációs Klaszter stratégiai partnerséget kötöttek a Queen Jadwiga Foundation szervezettel.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A megállapodás alapja az a felismerés, hogy a kelet-európai gazdaságok versenyképes és fenntartható működéséhez regionális szintű összefogásra van szükség, innovatív közös projektekre, amelyek biztosíthatják a térségben a gazdaság tartós növekedését.

Az együttműködéssel elsősorban a kkv-szektor, a stratupok és a családi vállalkozások támogatását, illetvet megerősítését tűzték ki célul, ami társadalmi szempontból kifejezetten jelentős, hiszen hozzájárul például a gyes/gyed-ről visszatérő édesanyák vállalkozóvá válásához, valamint a fiatalok helyben tartásához is.  

A jelenleg lengyel-magyar kooperáció további célja, hogy kibővítse tevékenységét a V4+ régióra. Ezzel egyidejűleg a V4+ Fejlesztési Tőkealap program is elindulhat, ami még erősebbé téve a gazdasági és társadalmi kohéziót a térségben.

A regionális együttműködés biztosít majd lehetőséget a kkv-k számára, hogy kompatibilissé válhassanak olyan nagy ipari rendszerekhez, mint az Ipar 4.0, a okosenergia, az energiabiztonság, az ICT, az űr- és repüléstechnológia, az okosegészségügy, az elektromobilitás vagy éppen a digitális oktatás.Mindehhez egyrészt elengedhetetlen a szektor pénzügyi támogatása, aminek a finanszírozását a kormányzatok segítségével az Európai Befektetési Bank, az Európai Befektetési Alap hozzájárulásával és a magánszektor bevonásával oldanának meg a résztvevő felek. Ezenfelül szükség van a professzionális mentorálásra is, amelyhez a támogatást a Queen Jadwiga Foundation égisze alatt első körben a lengyel és a magyar klaszterek, majd ezt követően a V4+ hasonló szervezetek kompetenciaközpontjai biztosítják majd.

„A kis- és középvállalkozások támogatása egyre fontosabbá válik, ezért szükség van olyan források bevonására, amelyek már hamarosan, de különösen 2020 utáni EU költségvetési időszakban is hozzáférhetőek lesznek a kormányzatok számára. Mindez lehetőséget adhat az uniós források együttes felhasználására. Reméljük, hogy ez a megállapodás hosszútávon segíti majd a kkv-kat a gazdasági növekedésben, így téve élhetőbbé a térséget az együttműködés alapján a 21. században” – emelte ki egybehangzóan Skultéti Vilmos, a Queen Jadwiga Foundation elnöke és Robert Szlezak a Lengyel Energia Klaszterek Szövetségének elnöke.