Ingyenes szűrőszoftverrel védik a netező gyerekeket

2014. május 21. szerda, 15:56 • www.orientpress.huszűrőszoftver, internet, gyerek
Július 1-jétől minden internet szolgáltatónak biztosítania kell a kiskorúak védelmét szolgáló szűrőszoftver ingyenes letölthetőségét. A szoftver használatának hangsúlyozása érdekében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Csendben van, de biztonságban? címmel kampányt is indít, így kívánja felhívni a szülők figyelmét gyermekeik védelmére – mondta az akciót beharangozó sajtótájékoztatón Balatoni Monika társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár. Az Országgyűlés tavaly december fogadta el a gyerekek védelme érdekében történő törvénymódosítást, amely a gyermekek által hozzáférhető tartalmak szűréséről rendelkezik. A módosítás lényege, hogy a kiskorúak sem otthon, sem más általuk gyakran használt nyilvános számítógépes terminálokon ne férhessenek hozzá számukra káros, vagy jogellenes tartalmakhoz.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Felmérések szerint a magyar, Közép-Európa leginternetfüggőbb nemzete, és már a 6-7 évesek is naponta használják a közösségi oldalakat. Azt reméljük, hogy a szűrőszoftver használatával gyermekeink biztonságban lesznek internetezés közben – mondta a sajtótájékoztatón Balatoni Monika. 

A szoftver egyébként teljesen testre szabható, a szülők beállíthatják a gyermek életkorát, az internet-hozzáférés időtartamát, valamint naplózásra is van lehetőség, így a szülő visszanézheti a meglátogatott oldalakat, és ha a gyermek megsérti a beállításokat, a rendszer e-mailben értesítést küld. 

Jelenleg a szoftvert az NMHH Gyermekvédelmi Internet-kerekasztala vizsgálja, használata pedig szeptember 1-től kötelező lesz a nyilvános könyvtárak és iskolák számra. A nemzeti köznevelési törvény ugyanis a jövőben a tanuló jogává teszi, hogy lelki, testi és értelmi fejlődést elősegítő védelemben részesüljön az iskola, vagy a kollégium által biztosított számítógépeken való internet-hozzáférés során. 

A KIM gyermekbarát igazságszolgáltatási programjának része egy új, okostelefonokra letölthető játék is, amely idén nyártól ingyenesen letölthető lesz. A játék során a gyerekek Kimit, a program kabaláját vezetik végig a különböző nehézségű pályákon, amelyek feltétele, hogy megválaszolják a lehető legtöbb tudatos internethasználatra vonatkozó kérdést.