Hogyan érdemes óvatosan netbankolni?

2022. június 24. péntek, 09:00
A pénzügyek kontra internet témát feldolgozó cikksorozatunkban volt szó a készpénz átalakulásáról, a digitális jegybankpénzről és a jelszavakról is. Most ezekhez kapcsolódóan röviden arról lesz szó, hogy hogyan érdemes biztonságosan net- és mobilbankolni.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A kiberbiztonsági szakemberek nagy része között konszenzus van arról, hogy egyszer mindenki - legyen cég vagy magánszemély - kibertámadás áldozata lesz, a kérdés csak az, hogy mikor és mennyire lesz súlyos az attak. A csalók egyre kifinomultabb megoldásokkal próbálják elhalászni az emberek adatait és próbálják megszerezni a bankszámlájuk, bankkártyájuk feletti irányítást.

Szerencsére a bankok igen masszív informatikai védelmi rendszerrel igyekeznek megvédeni az ügyfeleiket, ám az igazán biztonságos forgatókönyvhöz szükség van arra is, hogy a felhasználók is “észnél legyenek”. A legfontosabb, hogy soha senki ne adja meg az adatait ismeretlen félnek. A bankok nem szoktak sms-ben, e-mailben ilyen információkat kérni.

Bár az operacáiós rendszerekhez tartozik védelem, például a Windows Defender, de további védelmet is ki lehet építeni. Pontosabban kiberbiztonsági cégek (például Eset, Avast, Panda Security, Norton, Gdata) vírusirtóihoz tartozó csomagokat lehet telepíteni a gépre, ezekért fizetni kell. Vannak csomagok, amelyekhez adnak úgynevezett VPN-t, amely lényegében eltünteti a felhasználót a többiek, így a csalók elől. Emellett a csomagoknak a része lehet az úgynevezett “bank mód”, ekkor egy lényegében zárt böngészőablakban lehet intézni a bankügyeket.

Ahogy említettük, egy-egy támadás esetén jó eséllyel a bank szakemberei “elkapják” a támadókat és megakadályozzák a nagyobb kárt.  A kiberbiztonsági cégek komolyabb csomagjai sajnálatos módon pénzbe kerülnek, ezért sokan lemondanak róluk. Azt azonban észben kell tartani, hogy a ez a profi védelem szinte biztosan olcsóbb a lehetséges károk mértékéhez képest.

Tanácsok

Bár sokan tudják, hogy mit szabad és mit nem a biztonságos netbankolás esetén, mégis, érdemes átismételni a Magyar Nemzeti Bank ajánlásai alapján.

Ne adjunk lehetőséget arra, hogy elektronikus kódunkat más is láthassa! Csak végső megoldásként használjunk nyilvános internetet, vagy jelszóval nem védett Wi-Fi hálózatot bankügyeink intézésére. Ha mégis ezt tesszük, saját érdekünkben tartsunk be néhány fontos biztonsági szabályt!

  • Ne válasszuk azt a lehetőséget, hogy a számítógép megjegyezze a belépéshez szükséges jelszót!
  • Tanácsos törölni a böngésző tárolóját is az internetes bankolás után, hogy illetéktelen személy ne tudjon adatainkkal visszaélni.
  • Ha nyilvános helyen intézzük pénzügyeinket, célszerű ezt követően megváltoztatni a belépési jelszót.
  • Az internetes rendszerből ne a böngésző bezárásával, hanem a kilépés gombbal jelentkezzünk ki!
  • Az internetbank használata közben a böngésző címsorában szereplő linket adatainak biztonsága érdekében ne küldjük tovább!

Mobilbankolásnál pedig a következőkr érdemes figyelni:

  • A mobilkészülékek (pl. okostelefonok, táblagépek) – ugyanúgy, mint a számítógépek - célpontot jelentenek az on-line bűnözők számára, egyre nagyobb kockázatot jelent az ilyen készülékek felelőtlen, átgondolatlan használata. Fontos, hogy tisztában legyünk az ilyen készülékek használatának veszélyeivel és a kockázatok csökkentésének lehetőségeivel.
  • Tanácsos a beépített védelmek magas szinten történő használata, a mobil készülékekre elérhető vírusvédő szoftverek alkalmazása, és speciális biztonsági szoftverek használata (például jelszótárolásra, mobilkövetésre).
  • Egyes kártevők képesek a többszintű/többcsatornás azonosítást is megkerülni. Például, ha az azonosításhoz a standard azonosító mellett egy ideiglenes, csak pár percig élő azonosító (amit SMS-ben kapunk meg az intézménytől) is szükséges, az okostelefont megtámadó szoftver mindkét azonosítót megszerzi a telefonból, jelentős károkat okozva ezzel.

______
Forrás:
https://virusirto.hu/sajtokozlemenyek/2016/06/15/az-internetes-bankolas-veszelyei/
https://www.kh.hu/cikkek/virusirto-eszkozeidre
h
ttps://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/bankszamlak/elektronikus-banki-szolgaltatasok/e-banking-biztonsag