Hiteles országos internetsebesség-mérő indult

2015. augusztus 19. szerda, 12:22 • www.hirado.hu
A ma útjára indított honlap független, teljes és valós információkat ad a saját mérőautókkal és a fogyasztók közreműködésével végzett mérés az előfizetőknél ténylegesen tapasztalt hazai internetsebességekről. Augusztus 19-én indította el országos netsebességmérő és publikációs weboldalát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), ahol az ügyfelek magyar nyelvű felületen, független, szakmailag megbízható mérések alapján ellenőrizhetik internetszolgáltatásuk minőségét, a le- és feltöltési sebességet, késleltetést, valamint a hálózatsemlegességet, amelynek alapján minden internetes tartalomnak, szolgáltatásnak egységes, megkülönböztetés nélküli sávszélesség jár.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Objektív mérési adatok birtokában a felhasználók tudatosabban választhatnak internetszolgáltatót, internetes szolgáltatást, és könnyebben ellenőrizhetik az előfizetői szerződésben vállalt, illetve kínált minőségi paraméterek teljesülését (például a ténylegesen elérhető vagy a garantált netsebességet). A hatóság a fogyasztóvédelmi célú weboldallal, az egyes szolgáltatóknál tapasztalt hiteles adatok közzétételével növeli az internet-előfizetési piac átláthatóságát, és mivel egy helyen, közvetlenül összehasonlíthatóak a versenytársak eredményei, ez a hatóság várakozásai szerint élénkítheti majd a hírközlési szolgáltatók közötti piaci versenyt is.

Miben jobb a szelessav.net oldala a már meglévő alkalmazásoknál?

Bárkinek hozzáférhetők a különböző le- és feltöltési sebességet mérő alkalmazások az interneten, amelyek azonban a különböző módszerek alapján ugyanarra a szolgáltatásra eltérő adatokat regisztrálhatnak, és általában csak egy-egy konkrét szolgáltatás adatairól adnak információt. Ezért az NMHH szükségesnek látta, hogy egy olyan oldalt hozzon létre az ügyfelek szolgálatában, amely a hazai szolgáltatók túlnyomó részének összehasonlítható adatait tartalmazza magyar nyelven, és egységes és hiteles mérési módszert használ a teljes hazai piac felmérésére, a kapcsolódó fogalmak közérthető magyarázatával. Így a felhasználók valóban objektív képet kapnak arról, hogy mennyire felel meg a kapott sávszélesség a szolgáltatójuk által ígértnek, illetve saját elvárásaiknak.

Az előfizetők a honlapon térképes és táblázatos verzióban város- és utcaszintű, részletes lebontásban is rákereshetnek arra, hogy milyen átlagos sebesség- és lefedettségi értékek jellemzőek hazánkban. A fogyasztók regisztráció nélkül is háromféle mérés összesített eredményei közül választhatnak a szelessav.net oldalon: megtudhatók az NMHH mérőautói által dokumentált adatok, a regisztrált felhasználók által elvégzett mérések eredményei, valamint azok az értékek is, amelyeket NMHH-s mérődobozok rögzítenek.

Az internethasználók saját maguk is beküldhetnek adatokat, ehhez csupán regisztrálniuk kell a szelessav.net oldalon, és már indíthatják is a méréseket a számítógép vagy az okostelefon böngészőjéből. Ha a széles sávú internetszolgáltatások minőségi jellemzői a mérések alapján – elsősorban a le- és feltöltési adatsebesség – elmaradnak a szolgáltatók által hirdetett maximális értékektől, az ügyfélnek lehetősége van rá, hogy regisztráció és öt mérés után mérődobozt igényeljen az NMHH-tól. A mérődobozok a fogyasztó otthonában vagy más, általa meghatározott helyen automatizáltan működnek, olyan időpontokban, amikor a helyi hálózaton nincs olyan egyéb forgalom, ami a mérési eredményeket torzíthatná. A mért adatok alapul szolgálhatnak a szolgáltatónak jelzett előfizetői bejelentéshez, esetleges hatósági vizsgálat indításához is, és a honlapon lévő más adatok összehasonlításával jelezhetik azt is, ha érdemes más szolgáltatót igénybe vennie.

Az oldal elérhető itt.