Hamarosan vezető nélküli autók lephetik el a brit utakat

2014. augusztus 4. hétfő, 07:35 • www.hirado.hufejlesztés, autóipar, Nagy Britannia,
Nagy-Britanniában felül kell vizsgálni közlekedési szabályokat, jövőre ugyanis megjelenhetnek a vezető nélküli autók a brit közutakon. A csütörtöki bejelentéssel lehetőség válik, hogy alig fél éven belül a körútjainkon ott legyenek a vezető nélküli autók e forradalmian új technológia élvonalába juttatva minket, egyben új lehetőségeket nyitva gazdaságunk és társadalmunk fejlődése előtt - mondta Vince Gable gazdasági miniszter egy autóipari cég fejlesztési részlegénél tett látogatása során. Brit mérnökök és kutatók már jó ideje foglalkoznak a technológiával, ám eddig jogi és biztosítási kérdéssel gátolták a továbblépést.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Más országok azonban már előbbre járnak. Az USA több államában folynak a próbák. A Google vezető nélküli autója egyedül Kaliforniában több mint 300 ezer kilométert tett meg országúton baleset nélkül. Tavaly a japán Nissan gyár is tesztelte a járművet autópályán, a Volvo göreborgi üzeme pedig hamarosan megkezdni 1000 ilyen autó próbaüzemét.

Sokan azonban aggódnak, hogy a fejlett komputertechnológiára, GPS-rendszerekre és szenzorokra épülő járművek a nagyvárosi forgalomban miként állnák meg a helyüket. Mások szerint pedig biztonsági kockázatot jelent egy csak a számítógépre támaszkodó rendszer.