Hackathon-in-a-Box: túl a határokon

2014. november 25. kedd, 08:32 • www.hirado.hustartup, ötletverseny, Hackathon-in-a-Box
Már nem csak itthon keresi a tehetségeket a Hackathon-in-a-Box egyetemi ötletverseny, hanem regionális ötletversenyek rendezésével segíti a közép-kelet európai tehetségeket, ötletgazdákat. Budapest sokat lépett előre a regionális startup központtá válás útján. A Prezi 57 millió dolláros befektetése, a Distinction felvásárlása és az Enbite.ly sikere a Slush konferencián ráirányította a figyelmet a magyar startupokra. A hatalmas sikerek mindig egy- egy ötlettel indulnak, s ezen a nehéz pillanaton igyekszik átsegíteni a tehetséges fiatalokat a Hackathon-in-a-Box egyetemi ötletverseny sorozat. A múlt hét egyik kevésbé ismert érdekessége, hogy a nyári tusványosi – a Nemzeti Innovációs Hivatal által támogatott – hackathonon győztes erdélyi startup, a Wipe nyerte a legnagyobb romániai startup verseny – a How to Web - innovációs díját, egy vakoknak tervezett okosszemüveggel.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Forrás: www.hirado.hu


Mariborban szintén a múlt héten lett első az ELTE mesterszakos hallgatói által kitalált ChatCast, az ott megrendezett Hackathon-in-a-Box eseményen. Csíkszeredán pedig a hétvégén 40 tehetséges fiatal közül végül egy tizenévesekből álló csapat nyert Smouse nevű ötletével. Budapesten ugyanekkor egy új digitális könyvszerkesztő program (Bookcloud) és egy vitorlázórepülővé alakítható bicikli nyerte el a zsűri elismerését a BGF-es versenyen. Azért a sűrű programkínálat, mert a hazai ökoszisztéma folyamatos fejlődésért két éve dolgozó egyetemi ötletverseny az év utolsó hónapjaiban a regionális tehetséggondozást tűzte a zászlójára az EIT ICT LABS budapesti szervezetének segítségével.

„Budapest csak akkor lehet regionális központ, ha utánpótlás tekintetében és a tehetség-gondozásba is bevonjuk a környező országok egyetemi hallgatóit. Összesen 21 versennyel zárjuk az elmúlt két évet, úgy hogy decemberben még lesz egy rendezvényünk Kolozsváron és Pozsonyban is. A határon túli tehetségek segítését is egyre fontosabb feladatunknak tekintjük, hiszen a startup ökoszisztémát nem korlátozzák a határok” – magyarázza Turcsán Tamás Péter a Hackathon sorozat megálmodója.

Az ötletversenyek mellett az alapító még ez évben elindítja a versenyeken feltűnő tehetségeket támogató The Connect East Incubatort is, amely a magyar startup világ nemzetközi hídfőállásait építi majd fel. Az új inkubátor támogatni fogja az olyan eseményeket, ahol új tehetségek fedezhetnek fel, kifejezetten nagy figyelmet szentelve az egyetemi projekteknek, illetve azoknak a startupoknak, ahol az ötletgazdák, vagy a megvalósítók nők.