Föld alatti katedrális járható be a Google jóvoltából

2013. szeptember 12. csütörtök, 16:39 • www.hirado.huGoogle Street View, wieliczkai sóbánya, UNESCO világörökség-program,
Újabb legenda került be a Google Street View programjába. A hatalmas föld alatti katedrálisáról nevezetes, nyolcszáz éves lengyel sóbánya mostantól virtuálisan is bejárható. A wieliczkai sóbánya 1978 óta az UNESCO világörökség-programjának része, és évente egymillió látogatót vonz. Mostantól nemcsak személyesen, hanem akár virtuálisan is bejárható a bánya a Google Street View különleges programjának köszönhetően. Az UNESCO világörökségek és a világ csodái című program keretében ugyanis a Google feltérképezi Földünk legszebb és legérdekesebb helyszíneit, amelyek így online is megtekinthetőek. Ebbe a programba került be most a dél-lengyelországi sóbánya is.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Legendás sóbánya föld alatti katedrálissal

A wieliczkai sóbánya Európa egyik legrégebbi és legtovább működő bányája volt. Sokan a Gyűrűk Urának bányáihoz hasonlítják 287 kilométer hosszú, szövevényes járatrendszerét.

A kitermelés az 1200-as években indult meg, és folyamatosan zajlott egészen 1996-os bezárásáig. Erre a folyamatosságra sehol sincs példa a kontinensen, ám mégsem ez a múlt vagy a bányagépek vonzanak évente egymillió látogatót a bányába.

A wieliczkai sóbánya igazi nevezetessége az az egyedülálló, sóból faragott katedrális, amely a föld mélyén található. A katedrális méreteit jól mutatja, hogy a második világháború alatt repülőgép-alkatrészek összeszerelésére használták a németek.
 

A bánya nem egyetlen helyiségből áll, sok-sok kisebb-nagyobb kápolna, sószobor és tárna várja a látogatókat. A korabeli munkaeszközöket és munkagépeket bemutató bányászati múzeum mellett a sóbánya híres gyógyüdülő is. Különleges mikroklímáját asztmás gyermekek gyógyulására használják – írja a bestmachinery.hu.

Lengyel bánya magyar védőszenttel

A wieliczkai bánya külön érdekessége, hogy művelését magyar bányászok kezdték meg a tatárjárás után. IV.Béla lánya, Kinga Lengyelország királynéja volt, aki apjától, IV. Béla királytól kérte el a máramarosi sóbányákat a tatárjárás által sújtott Lengyelország számára. A birtokbavétel jeléül beledobta gyűrűjét egy aknába. A legenda szerint a gyűrűt nem sokkal később az általa alapított wieliczkai bánya egy sótömbjében találták meg. Azóta Kinga a Krakkó környéki bányászok védőszentje.

Nem ez az egyetlen virtuálisan látogatható bánya

A Google Street View programjába már korábban is bekerültek bányaterületek. A Japán Iwami ezüstbányáit több válogatásban is a tíz leglátványosabb Street View helyszín közé választották.

A Csatahajó-sziget egykori tenger alatti szénbányáira épült szellemváros pedig misztikus légkörével amellett, hogy James Bond filmek ihletője volt, szintén bejárható virtuálisan a Google segítségével.

A wieliczkai sóbánya megtekinthető itt.