Felhő és közösségi alkalmazások - vállalatoknál

2013. augusztus 5. hétfő, 16:14 • hirado.hufelhő, közösségi, kkv-k, Microsoft, felmérés,
A Microsoft évente többször is felmérést készíttet arra vonatkozóan, hogy a kkv-k és nagyvállalatok életében milyen irányú változások következnek be a felhő szolgáltatások és a közösségi alkalmazások használatában. A nagyvállalatok és a kkv-k az üzleti felhasználásra szánt közösségi alkalmazásokat – pl. az intranetet, videokonferenciát és belső közösségi hálózatokat – teljesen eltérő módon használják.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az Ipsos által elvégzett kutatásból – amelyet 32 ország kkv-inak és nagyvállalatainak összesen 10 000 végfelhasználójával folytattak le – kiderül, hogy az olyan megoldások mellett, mint az intranet és az azonnali üzenetküldés, a kkv-k jobban szeretnek többféle publikus közösségi alkalmazásokat használni üzleti tevékenységük során, míg a nagyvállalatok szívesebben használnak kevesebb, ugyanakkor elterjedtebb eszközt.

A kkv-k jellemzően a nyilvános FTP-ket vagy felhő alapú tárhelyeket, a publikus közösségi hálókat, blogokat kedvelik, a nagyvállalatok pedig egyértelműen inkább az intranetet, a munkaközösségek együttműködését megkönnyítő megoldásokat és a videokonferenciát részesítik előnyben.

Kiderült, hogy bár mind a nagyvállatoknál, mind a kkv-knál a  legtöbben (tízből heten) a kollégákkal való kommunikálásra használják a közösségi alkalmazásokat, a kisebb vállalatok alkalmazottai egyéb feladatkörök elvégzésére, vevőkkel, ügyfelekkel, beszállítókkal való kapcsolattartásra vagy információszerzésre is igénybe veszik azokat. Ezzel szemben a nagyvállalatoknál inkább egy házon belüli szakértő megtalálására használják a lehetőséget. A fenti eszközök teljes elfogadása természetesen még mindig nem teljes sem a nagyvállalatoknál, sem a kkv-knál.

Mégis, alapvetően megváltozott az üzleti szféra kommunikációja is: a vállalati közösségi eszközökkel még inkább előtérbe helyeződik a ’hozd a saját eszközödet’ (Bring Your Own Device) jelmondat” – mondta el Rebecca Sizelove, az Ipsos Public Affairs alelnöke.

A legfrissebb IDC tanulmányból kiderül, hogy az üzleti világban egyre több szervezet –mérettől függetlenül – helyezi át technológiai infrastruktúráját a felhőbe. A kutatás remekül mutatja, hogy a felhőre fókuszáló partnerek – azaz azok, akiknek bevétele legalább 50 százalék-ban a felhőalapú szolgáltatásokból származik – bevétele és ügyfeleinek száma kétszer olyan gyorsan növekszik, mint a nem a felhőre fókuszáló partnereké, egy alkalmazottra jutó bevételük pedig 30 százalékkal magasabb azokénál.