Fejleszti gyártókapacitását a Bosch Makláron

2022. június 3. péntek, 11:00
Több mint ötvenmilliárd forintból fejleszti gyártókapacitását a Robert Bosch Automotive Steering Kft. Makláron.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Tájékoztatásuk szerint a 2023 végéig megvalósuló, 52 milliárd forintot meghaladó értékű beruházás-sorozat keretében 70 000 négyzetméteren alakítanak ki új termelési és logisztikai területet. Ennek részeként csúcstechnológiájú gyártó- és összeszerelő létesítményeket, szerszámüzleteket, logisztikai raktárakat, integrált szerviz- és irodaközpontot létesítenek. A fejlesztés hosszú távon biztosítja a cég versenyképességét, emellett megteremti a gyártási volumen jelentős növelésének lehetőségét - hangsúlyozták.

A közleményben ismertetik: a Robert Bosch Automotive Steering Kft. személygépjárművekbe kormányműveket, tehergépjárművek számára kormányoszlopokat, kormánytengelyeket és felújított alkatrészeket szállít a világ több mint 100 járműgyártójának. A 2003-ban alapított vállalat Egerben hagyományos hidraulikus, míg Makláron elektromos kormányműveket és tehergépjárművekbe való kormányrendszereket gyárt. A két telephelyről évente több mint 3 millió kormányrendszer és ezek alkatrészei kerülnek ki.

A Makláron gyártott elektromos kormánymű-rendszerek az elektromos és önvezető járművek kulcselemei, ezekre az autóipar átalakulásával egyre nagyobb igény van. A gyárban a kutatás-fejlesztést a gyártáshoz hasonlóan a legmodernebb, Ipar 4.0 megoldások támogatják. A technológiai fejlesztések a környezetvédelmet is szolgálják, ennek köszönhetően a cég tavaly 90 százalékkal csökkentette folyékony veszélyes hulladék kibocsátását - közölték.     A Robert Bosch Automotive Steering Kft. a nyilvánosan hozzáférhető cégadatok szerint 2021-ben 505,5 millió euró nettó értékesítési árbevételt ért el az előző évi 431,1 millió euróval szemben. Adózott profitja tavaly 4,6 millió euró volt a 2020. évi 35,3 millió eurós veszteség után. Az eredménybeszámoló szerint a cég tavalyi átlagos létszáma 1050 fő volt, míg az előző évben 1034 embert foglalkoztatott.     A Bosch vállalatcsoport nyolc önálló társaságával Magyarország egyik legnagyobb külföldi tulajdonú ipari munkaadója, 17 ezer embert foglalkoztat. 2021-ben 1711 milliárd forint nettó árbevételt ért el.

A Bosch világszerte több mint 402 600 embernek ad munkát és 2021-ben közel 79 milliárd euró árbevételt ért el.

______
Forrás: MTI