EU-csúcs - Digitális gazdaság, munkahelyteremtés, bankunió a napirenden

2013. október 24. csütörtök, 21:24 • www.mti.huDigitális gazdaság, EU csúcs, Adatvédelem,
Elkezdődött csütörtökön kora este az Európai Unió állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozója, amelynek témája elsősorban a digitális gazdaság fellendítése, a munkahelyteremtés, különösen a fiatalok körében, valamint a bankunió megteremtésének állása. Mindezt már csütörtök este meg akarják vitatni egymással az uniós vezetők, a pénteki nap a tervek szerint már a november végén esedékes Keleti Partnerség csúcstalálkozó előkészítéséről, valamint a megnövekedett migrációs nyomásról, az Európába érkező mind több menekültről kellene, hogy szóljon. A napirendet némileg átírhatja az a szerdai hír, miszerint Angela Merkel német kancellár telefonját megfigyelte az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség. Merkel ezt a csúcsra érkezve is szóvá tette, mondván, barátok nem kémkednek egymás után. Emiatt az adatvédelem ügye is szóba kerülhet a találkozón a többi téma között.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

 A digitális gazdaság azért került napirendre, mert az uniós vezetők megítélése szerint mára egyre inkább teret veszít Európa, noha egykor vezető volt ezen a területen. Becslések szerint a digitális közös piac megteremtése négy százalékkal dobhatná meg az EU bruttó hazai termékét (GDP), míg a távközlési piac széttöredezettsége 110 milliárd euró többletköltséget jelent az EU tagállamai számára összesen. A cél ezen a téren, hogy több befektetés valósuljon meg a digitális gazdaságban, a vállalkozásoknak és a fogyasztóknak egyaránt kedvező egységes digitális piac jöjjön létre, s az európaiak is jobban ki tudják használni a digitális piac kínálta lehetőségeket, eszközöket.
    
 A munkahelyteremtés, az ifjúsági munkanélküliség elleni fellépés, valamint a gazdaság, főleg a közepes és kisvállalkozások finanszírozásának előmozdítása terén a csúcs célja, hogy számba vegyék, milyen lépések történtek ezeken a területeken a legutóbbi, júniusi csúcstalálkozó óta, amikor ezek voltak a fő témák.
    
 A bankunióról a gazdasági és monetáris unió elmélyítésének témakörén belül esik szó, ahol a gazdaságpolitikai koordináció és az gazdasági együttműködés úgynevezett szociális dimenziójáról is tárgyalnak az állam- és kormányfők.