Élő internetes közvetítéseket kínál a Staatsoper

2013. október 27. vasárnap, 21:19 • www.hirado.huinternetes közvetítés, Staatsoper, Bécsi Állami Operaház,
Vasárnap indul a Bécsi Állami Operaház élő internetes közvetítéseinek sorozata. Az évad végéig tizenhét előadást követhetnek egyenes adásban az operarajongók a világ minden táján. Elsőként vasárnap A rózsalovag, Richard Strauss operája lesz látható. November 27-én Mozart Varázsfuvolája, december 13-án Wagner Trisztán és Izoldája lesz műsoron a Wiener Staatsoperben. A közvetítések teljes HD-felbontásban lesznek láthatók. Kezdetben német, angol és koreai felirat közül választhatnak a nézők, a későbbiekben a japánnal és más további nyelvekkel is bővül a kínálat. Választani lehet a különböző kameraállások közül is.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

 Nagy technikai kihívás elé állította a házat az internetes közvetítés bevezetése, új audio- és videostúdiót szereltek fel, nyolc HD minőségben dolgozó kamerát állítottak be a nézőtérre.

"Úgy gondoljuk, hogy a munkánknak van értéke - ezért nem akartuk ingyen kínálni" - mondta Dominique Meyer igazgató egy sajtótájékoztatón. A szolgáltatás előadásonként tizennégy euróért vehető igénybe.

Hogy a távoli földrészeken, más időzónákban élő felhasználók kényelmesebben bekapcsolódhassanak az előadásokba, időzónánként késleltetett közvetítést is lehet választani.

Az élő közvetítéssel párhuzamosan vasárnaptól az opera on-demand videoszolgáltatást is indít. Ebben böngészve korábbi előadásokat lehet megnézni. A felvételeket egy hétig lehet majd lehívni.

Dominique Meyer intendáns és Franz Welser-Möst főzeneigazgató arra a legbüszkébb, hogy a ház költségvetéséből egyetlen centet sem kellett áldozni a technikai újításra, mindent a szponzorok álltak. "Mi nem a mozikat céloztuk meg, szerintünk a live streaming igazán demokratikus modell" - jegyezte meg az intendáns, hozzátéve, hogy az operaház előtti kivetítéseket alkalmanként, például évadnyitáskor vagy -záráskor is folytatják.

A bécsi operaház A rózsalovag operából egy hosszabb szériát tűzött műsorára. Az őszi sorozatot Fischer Ádám vezényli, a tábornagyné szerepét világsztár, René Fleming alakítja.

A rózsalovagban  - mint ahogy Fischer Ádám az MTI-nek elmondta -, öröm együtt dolgozni olyan sztárénekesekkel, akik már több nagy operában, Münchenben, New Yorkban, Londonban életre keltették a darabot - nemcsak Renée Fleminget, hanem az Octaviant játszó Sophie Kochot, vagy a brit basszust, Peter Rose-t említette.

Az európai operaházak közül a müncheni Bajor Állami Operaház is elindítja december 1-jén az élő internetes közvetítéseket, ők is egy Richard Strauss-darabbal, Az árnyék nélküli asszonnyal nyitnak.

Érdekes, hogy Az árnyék nélküli asszonyban a császárnét Adrianne Pieczonka játssza, aki a bécsi Rózsalovag-produkcióban korábban a tábornagyné volt. A rendezés ugyanis a bécsi dalszínház muzeális darabja: az osztrák színház nagy egyénisége, Otto Schenk 1968-as rendezése, amelyet időről időre felújítanak a modern verzió mellett.