Ellenzi az internet korlátozását az EU

2014. május 13. kedd, 12:25 • www.orientpress.huEU, ellenez, internet, korlátozás
Új iránymutatást fogadott el hétfőn az Európai Unió Tanácsa, amellyel az internetes szólásszabadság biztosítását is beemeli azon emberi jogok közé, amelyek érvényesülést az unió globálisan elő szeretné mozdítani. A tanács közleménye szerint a véleménynyilvánítás szabadsága elengedhetetlen egy sor más emberi jog gyakorlásához, amilyen például a gyülekezési jog, a gondolat, a vallás, a lelkiismeret szabadsága. 'Az önkifejezés és a média szabadsága nélkül nem lehetséges, hogy az állampolgárok tájékozottak, aktívak és elkötelezettek legyenek' - írja közleményében a tagállamok szakminisztereit tömörítő uniós intézmény.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A kommüniké tanúsága szerint az EU meggyőződése, hogy minden emberi jog az interneten is védendő, és ez különösen igaz a szólásszabadságra, a technológiai fejlődés, a kommunikáció új formái ugyanis új lehetőségeket és új kihívásokat is teremtettek.

'Az EU határozottan ellenzi az internet vagy az új médiumok bármiféle indokolatlan korlátozását' - áll a tanács közleményében.

Az iránymutatás definíciók sokaságát tartalmazza, amely garantálni hivatott a véleményalkotás, az információigénylés és a vélemények közzétételének és terjesztésének szabadságát.

'Ezen az iránymutatáson keresztül az Európai Unió nyomatékosítja: a vélemény és az önkifejezés szabadsága egyetemes jog, amely minden személyt egyenlően megillet' - húzza alá az uniós intézmény.