Elindult a Fejlesztés Európai Éve

2015. január 11. vasárnap, 19:26 • www.orientpress.huInnováció, Fejlesztés Európai Éve, fejlesztés
A 2015-ös évvel kezdetét veszi a Fejlesztés Európai Éve (EYD2015) tematikus év, amely célkitűzése, hogy felhívja a polgárok figyelmét az EU nemzetközi fejlesztési együttműködésére. Azon fejlesztési együttműködési támogatásokra, melyeket az EU a határain kívüli fejlődő országokkal és régiókkal folytat a szegénység felszámolása és a világ fenntartható jövőjének biztosítása érdekében. További cél az, hogy európai polgárokként magunkénak érezzük a kérdéskört, és hogy társadalmi párbeszéd alakuljon ki az EYD2015 mottójáról: „A mi világunk, a mi méltóságunk, a mi jövőnk”. Az Év témájára az Európai Bizottság tett javaslatot, melyet az Európai Parlament és a Tanács is egyhangúlag elfogadott.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A rendezvénysorozat lehetőséget teremt arra, hogy az EU és a tagállamok megmutassák, hogy mennyire elkötelezettek világszerte a szegénység felszámolására. Ez az év kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen a fejlesztéspolitikai, a környezetvédelemi, és a klímapolitikai kérdésekben is érintett partnereknek lehetőségük van a döntéshozatali folyamatokban való részvételre. 2015 a Millenniumi Fejlesztési Célok elérésének céldátuma, hiszen a szeptemberi ENSZ Közgyűlésen egyeznek meg a globális, 2015 utáni időszakra vonatkozó, a szegénység felszámolásáról és a fenntartható fejlődésről szóló egységes keretrendszerről. Mindemellett az új nemzetközi klímamegállapodásról is idén születik döntés Párizsban. 

A Fejlesztés Európai Éve kapcsolatot teremt a fiatalok, döntéshozók, a civil társadalom, a magánszektor és a tudományos intézmények képviselői, valamint az egyének között, annak érdekében, hogy meghatározzák közös fejlesztéspolitikai céljaikat. Ez az első tematikus európai év, amelynek középpontjában az Unió külpolitikája áll.

„A Fejlesztés Európai Évének célja, hogy tájékoztassa az uniós polgárokat a fejlesztési együttműködésről, kiemelve azon eredményeket, melyeket az EU mint globális szereplő a tagállamokkal együtt ért el” – mondta Neven Mimica, az Európai Bizottság nemzetközi együttműködésért és fejlesztésért felelős biztosa.

“Mind a kedvezményezettek, mind az uniós polgárok figyelmét fel kell hívnunk azon előnyökre, melyek az EU nemzetközi fejlesztési együttműködéseiből származnak. Ez egy vissza nem térő lehetőség, amelyet meg kell ragadni annak érdekében, hogy a nemzetközi fejlesztéspolitika is a világ figyelmének középpontjába kerülhessen, és remélem, hogy az EU minden polgára csatlakozik hozzánk és aktívan részt vesz majd az Európai Évben”.

Az EYD2015 eseménynaptára igen sűrű, így mindenkinek lehetősége lesz helyi, regionális, országos és uniós szinten is bekapcsolódni. Jean-Claude Junker, az Európai Bizottság elnöke a január 9-én Rigában tartandó magas szintű, ünnepélyes megnyitón jelenti be az Európai Év hivatalos indulását.

A megnyitót számos nemzetközi rendezvény követi: egy, a nemek kérdésével foglalkozó esemény lesz március 2-án, májusban 20 km-es futást rendeznek Brüsszelben, továbbá olyan különleges kreatív versenyeket hirdetnek EU-szerte, mint például az „Európa Ragyogó Csillagai” videóverseny. 

Mind a 28 tagállamban megrendezik az ún. Kapuscinki előadás-sorozatot, amely az európai egyetemistáknak nyújtott lehetőség arra, hogy a nemzetközi fejlesztéspolitika aktuális témáiról elismert szakemberektől halljanak. A 2015-ös milánói EXPO-n is megjelenik a Fejlesztés Európai Éve 2015, valamint idén is kiosztják a Lorenzo Natali-díjat, amely az Európai Bizottság elismerése olyan újságírók számára, akik a nemzetközi fejlesztés, emberi jogok és demokrácia témákban kimagasló munkát végeznek.

Az EYD2015 számos kreatív lehetőséget kínál a tagállamokban élők bevonására, művészeti és fejlesztési projektektől kezdve, az iskolákkal, egyetemekkel és nagyszabású sporteseményekkel kapcsolatos aktivitásokig. Az Év minden hónapja egy adott téma köré szerveződik: január központi témája Európa helye a világban, míg februárban az oktatás, márciusban a nemek kérdése, áprilisban az egészség témája kerül fókuszba.

A 2015-ös Fejlesztés Európai Éve égisze alatt megrendezésre kerülő magas szintű konferenciák és helyi szervezésű események által lehetőség nyílik arra, hogy az uniós polgárok elkötelezettebbé váljanak a nemzetközi fejlesztési támogatások és együttműködések iránt.