Egybenyitják Európát: olcsóbb lesz a telefonálás

2013. szeptember 17. kedd, 09:37 • hirado.huTelekommunikáció, roaming, Európai Bizottság,
A bizottság szeptember 11-én fogadta el a mérföldkőnek számító ambiciózus reformcsomagot, amelynek legnagyobb szenzációja a barangolási vagy roamingdíjak teljes kiszorítása. A tervezet valószínűleg az elmúlt 30 év legnagyobb távközlési reformja. A nagy tervről Solt Ádám, az internetet.hu távközlési összehasonlító portál szakértője beszélt. Az Európai Bizottság régóta hadban áll már az uniót országonként külön távközlési piacokra szabdaló szolgáltató cégekkel, elsősorban a roamingdíjak okán – a frissen elfogadott nagyszabású javaslatcsomag egy csapásra véget vethet a perpatvarnak a barangolás eltörlésével és a kiterjedt harmonizációval.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Vége a különcködésnek és a nyerészkedésnek

A bizottság már jó ideje azon a véleményen van, hogy az aránytalanul hatalmas díjszabásbeli különbségekkel dolgozó, az európai távközlési piacot felszabdaló távközlési szolgáltatók gyakorlatának véget kell vetni, a 28 ország piacait egységesíteni kell.

Ennek értelmében a korábbi, 2012-es roamingrendelet alapján 2014. július 1-től kezdődően az Európai Unión belül a telekomcégek nem számolhatnak majd fel pluszdíjat az unión belüli fogadott hívásokért. A vállalatoknak ezentúl vagy egységes árszabással kell dolgozniuk a bel- és külföldi hívások esetében, vagy lehetővé kell tenniük ügyfeleiknek, hogy szabadon másik roamingszolgáltatót válasszanak, kedvezőbb tarifával.

Az unión belüli méregdrága vezetékes hívások korának is búcsút mondhatunk, a jövőben ugyanis a szolgáltatók ezekért sem számíthatnak majd fel 0,19 eurónál többet percenként (körülbelül 57 forint). Ez a két intézkedés lehetővé teszi, hogy a számos elszigetelt piac helyett végre valóban kialakuljon az egységes uniós távközlési piac. A bizottság szerint amíg ez nem történik meg, a kontinens gazdasága tekintélyes potenciális növekedéstől esik el.

Mindent összehangolnának

Az egységesítést segíti és egyben a szolgáltatók számára is kedvező lépés, hogy a bizottság által elfogadott csomag értelmében új, mind a 28 tagállamra érvényes működési engedélyt vezetnek be. A további harmonizációhoz annak lehetőségét is felvetették, hogy a jövőben összehangolják majd a tagállamok frekvenciakiosztását – a jogok továbbra is a helyi hatóságok kezében maradnának, tevékenységüket azonban összehangolnák a terv szerint.

Az intézkedéscsomagban szerepel továbbá a nagyobb 4G- és WiFi-hozzáférés biztosítása az uniós állampolgároknak, a könnyebb szolgáltatóváltás és szerződésbontás, illetve a telekommunikációs alpiacok szabályozására szolgáló egységes küszöbérték és a más társaságok hálózatainak bérlését egyszerűbbé tevő jogharmonizáció is.

Jose Manuel Barroso EB-elnök lelkesen méltatta a bizottság döntését, kijelentve, hogy az jól szolgálja Európa stratégiai érdekeit és gazdasági fejlődését is. A csomagról még persze szavaznia kell az Európai Parlamentnek is, ez 2014 tavaszán következhet el.