Digitális bölcsészettudományi központot alapítanak

Digitális bölcsészettudományi központot hoz létre az Osztrák Tudományos Akadémia (ÖAW). A bölcsészet-, a társadalom- és a kultúratudomány digitalizálásával új lehetőségek nyílnak meg, az eredmények többféle módon felhasználhatóvá válnak - hangsúlyozta Karlheinz Töchterle osztrák tudományos, kutatási és felsőoktatási ügyekért felelős miniszter és Anton Zeilinger, az ÖAW elnöke Bécsben tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az első három évben a fejlesztésre hárommillió euró áll az intézmény rendelkezésére, amely részben a minisztériumtól, részben az akadémiától származik.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

 Évek óta foglalkoznak már szöveg-, hang- és filmdokumentumok digitalizálásával, ami teljesen új kutatási lehetőségek előtt nyitja meg az utat. Az ÖAW egyik tagintézménye digitalizálja az 1848 és 1989 közötti osztrák történelem szempontjából fontos szövegeket.

 Folyik továbbá a régészeti kincsek és leletek feldolgozása is, de a gyűjteményekben, múzeumokban és a könyvtárakban még sok minden "szunnyad", ami nem elérhető a nyilvánosság számára - emelte ki Michel Alram, az ÖAW alelnöke. A digitalizálással  ezek az értékek nemcsak a tudomány, hanem mindenki előtt megnyílnak.

 Maga a központ decentralizált, az ÖAW minden intézménye kiveszi részét a működtetésből. A központ európai uniós projektekhez is csatlakozni kíván.