Digitális rezsi: kábeltévé lett a számítógépből

2022. május 2. hétfő, 08:00
Nem csak a zenei szolgáltatásokat érte utol a digitalizáció. Bármennyire berzenkedtek ellene világhíres rendezők, a film és sorozat streaming világszerte elterjedt. Mivel azonban két teljesen eltérő kultúrtermékről van szó, streaming körül felmerülő problémák sem azonosak.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Kezdetben minden egyszerűnek tűnt. A Netflix legelső modellje megegyezett a videotékáéval. A téka épülete helyett azonban egy weboldalt működtettek és a kivett filmeket postázták. Mivel azonban DVD-n csak olyan filmek jelentek meg, amelyek a stúdiók által kijelölt utat járták be - azaz moziban vagy tévében debütáltak és csak idővel váltak elérhetővé kölcsönzésre - így a cég megjelenése a kezdeti években nem okozott kavarodást. Ráadásul mivel csak az Egyesült Államokban volt elérhető, így a területi jogokkal sem kellett foglalkozni.

Mára a Netflix online elérhető. Nem csak más csatornák anyagait licenceli, hanem saját filmeket és sorozatokat is készíttet. A saját filmjeit pedig nem szükségszerűen indítja mozis forgalmazással, ilyenre csak a legkivételesebb esetben kerül sor. Hasonló "bűne" a szolgáltatásnak, hogy a szokott sorozat kiadási logikát is felrúgja azzal, hogy az évadokat egyben teszi elérhetővé. Ezzel a két sajátossággal a Netflix minden ismert terjesztési szabályt felrúgott.

A harmadik, ritkábban emlegetett jellegzetesség, hogy a Netflix sorozataira nem szabad rákattanni. A cég rendkívül sok, sikeresnek tűnő kezdeményezést kaszált el egy-két évad után. És ezek nem azért történtek, mert kifogytak a sztoriból. A cég a saját metrikái alapján dönti el, hogy mit folytat és mit ad fel. Ugyanígy a saját metrikáit alkalmazza a nézettség megállapítására is, amik szintén nem nyilvánosak. A mozis forgalmazás átugrásával és a nézettségi adatok visszatartásával már csak tippelgetni lehet, hogy pontosan mik is slágerfilmek. 

Mit kap a vásárló?

Az egyenletnek a kiskereskedelmi oldala egyszerűbb. A Netflix több csomagot kínál, amelyek különböző mennyiségű képernyőn, különböző minőségben (SD, HD, 4K) történő filmnézést tesznek lehetővé. A cég kínál családi csomagot is, amely lehetővé teszi, hogy több felhasználó lépjen be a szolgáltatásba. Ennek az az előnye elvben, hogy a megnézett filmek alapján a rendszer profilt épít a felhasználóról és olyan filmeket ajánl, amelyek elnyerik a tetszését. Gyakorlatban a negyedik karácsonyi romantikus komédia után elénk tolja az ötödiket.

A Netflix növekedését két tényező gátolja: az egyik, hogy véges sok előfizetőt lehet csak begyűjteni az internettel rendelkező világból, a másik pedig, hogy több, egymással versenyző streaming szolgáltatás indult el az évek során. A cég reagált mindkét változásra, áremeléssel és a családi csomag viszonylag laza szabályozásának szigorításával - például azzal a követelménnyel, hogy a családtagok legyenek azonos cím alatt - próbálják növelni a bevételeket.

Uraim, indítsák be a motorjaikat

Hagyományosan a Netflix legnagyobb hazai versenytársa a HBO Go szolgáltatása volt. Ez a Kelet-Európára fejlesztett streaming platform a csatorna ismert sorozatain túl az HBO-n elérhető filmeket, és az indulás után pár évvel már az HBO saját, helyi gyártású sorozatait is tartalmazta. A technológia nem volt annyira lenyűgöző, mint a Netflixé, amit a szolgáltatás csúcsán a jól működő ajánlórendszer tett bajnokká. Ugyanakkor olyan tartalmak voltak elérhetők, csekély előfizetési díjért, amelyeket máshol nem lehetett megtalálni. (Kivételt képez a feketepiac természetesen.)

A cég azóta átváltott a nemzetközi platformjára, az HBO Max-ra Magyarországon is. Ez több olyan funkciót kínál, amit a Netflix előfizetők már megszokhattak. A filmkínálat azonban továbbra sem azonos, a két filmstreaming szolgáltató nem csereszabatos termékeket kínál, hanem teljesen más katalógust.

A fenti igaz az Apple TV+ nevű szolgáltatására is, ami havi 1800 forint körüli összegért az Apple saját filmjeit és sorozatait teszi elérhetővé. Ennek a beárazása még nehezebb egy kicsit, mert bármely új Apple eszközhöz lehet kapni néhány hónapnyitól az egy évesig terjedő előfizetést, így bizonyos ügyfeleknek ingyenes szolgáltatásként jelenik meg. Az Apple szolgáltatásában jóval kevesebb anyag érhető el, ugyanakkor ezek presztízstermékeknek számítanak.

Hamarosan elindul a magyar piacon a Disney+ szolgáltatása is, ami szintén olyan filmeket és sorozatokat fog tartalmazni, amelyek más streaming szolgáltatónál nem érhetőek el. A The Mandalorian sorozattal a cég bemutatta, hogy tud olyan epizodikus, kevés eszközzel dolgozó, westernszerűen egyszerű történetet mesélni, ami minden héten odaszögezi a nézőket a képernyő elé.

Hogy lesz ebből rezsi?

A fenti szereplők mellett pedig akadnak még egyéb streaming szolgáltatók is, a művészfilmeket kiszolgálótól az RTL Klub műsorait tartalmazóig. Az a közös ezekben, hogy nem vagy csak alig van átfedés a tartalomban. A szolgáltatások ára durván 2000 forintról indul és minőségtől és felhasználószámtól függően emelkedik duplájára. Ugyanakkor a zeneszolgáltatásokkal szemben egy filmes szolgáltatásra való regisztrálással nem oldjuk meg az összes filmes problémánkat.

A filmstreamingek a gyakorlatban leginkább a hagyományos csatornákhoz hasonlóan működnek. A Jóbarátok az egyiken megy, de ha a Drótot is szeretnénk nézni, akkor a másikra is elő kell fizetni. Így a rezsiben sem egy filmes streaming előfizetés jelenik meg, hanem több. Az pedig már az egyéni stratégia kérdése, hogy az ember betudja egyfajta digitális kábeltévé díjnak az összes ilyen költséget, vagy a kedvenc sorozatainak új évadaira fizet elő, felhasználva az időnként elcsíphető ingyenes hónapokat és akciókat.

_________
Forrás: 

https://www.hwsw.hu/hirek/60728/netflix-dvd-kolcsonzes-streaming-merfoldko-lemez-film-mozi.html

https://istyle.hu/blog/igy-indithatod-el-az-egyeves-apple-tv-probaidoszakot

https://hvg.hu/elet/20220308_Elindult_Magyarorszagon_az_HBO_Max

https://www.vg.hu/kozelet/2022/03/ekkor-indul-magyarorszagon-a-disney