Debreceni: A KIFÜ hozza létre az info-sztráda bekötőútjait

2016. november 22. kedd, 12:27 Infotér, Bognár Renáta
A szélessávú internethálózat kiépítése után az internet előfizetések ára tovább csökkenhet majd- hangsúlyozta Debreceni Győző a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség projektmenedzsere. Szijártó Zoltán, a KIFÜ elnöke elmondta: a szervezet támogatja a kormány elképzeléseit.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

„A projekt-módszertan és –minőségbiztosítás, projekt pénzügyi elszámolás mellett, a jövőben az IT támogatásra és oktatásra is nagy figyelmet fordítunk” – mondta el megnyitó beszédében Szíjártó Zoltán az Állami Szívkórházban, az Infotér Konferencián. Az elnök kiemelte, a megállapodás alapján más közigazgatási intézmények részére projektmenedzsment módszertan szolgáltatásokat nyújtó ügynökség jelentős, 34 milliárd forintnyi értékkel bíró portfólióval rendelkezik.

Debreceni Győző a szupergyors internet program eredményeiről és a további fázisokról tartott előadást.  A KIFÜ projektvezetője elmondta: jelenleg a magyar háztartások jelentős részében nem elérhető az internet szolgáltatás, vagy annak minősége nem megfelelő. Kihangsúlyozta, hogy a szolgáltatók a Szélessávú Internet Program indulása előtt már jelentős terhet levettek az állam válláról felméréseikkel és a hálózat bővítésének elkezdésével.  A program keretein belül a továbbiakban háromezer kilométernyi alépítményes és tízezer kilométernyi oszlopos hálózattal biztosítják a megfelelő infrastruktúrát. A kitűzött határidő 2020. A kormány reményei szerint, az eddig hozzáféréssel nem rendelkező, körülbelül egymillió háztartás felzárkóztatása az internet előfizetések árának további mérséklődését hozhatja el.

Bancsics Ferenc, a Belügyminisztérium politikai tanácsadója kiemelte, a kormányzati célú távközlés fejlesztése nagy jelentőséggel bír. A digitális transzformáció a kormányzás minden részére nagy hatással lesz, segítségével létrejöhet a „digitális állam”. Az információtechnológiai ökoszisztéma megfelelő működésének feltétele az informatikai készségek fejlesztése, így nyújtható biztos alap a további változásoknak.