Csepreghy: nem égetjük el az uniós pénzeket

2014. december 8. hétfő, 12:26 • www.orientpress.huCsepreghy Nándor, uniós források
Vagy új munkahelyeket hozunk létre, vagy a gazdasági növekedést támogatjuk az uniós pénzekből - mondta a helyettes államtitkár az M1 Híradó műsorában. Csepreghy Nándor szerint immár rugalmasabb és erősebben pályázóbarát az uniós források rendszere. Remények szerint 2015-ig lehívjuk a Magyarországnak járó teljes keretösszeget, ami mintegy 8200 milliárd forint - tette hozzá. Magyarország jelentősen átalakította az utóbbi években az uniós források felhasználásának rendszerét. Próbáltunk a korábbihoz képest egy rugalmasabb, jobban pályázóbarát rendszert felépíteni, a különbségek azonban csak a 2014-2020-as ciklusban lesznek láthatóak – jelentette ki Csepreghy Nándor, fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár az M1 Ma reggel című műsorában.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Most ott tartunk, hogy 6600 milliárd forintot fizettünk ki a Magyarországnak járó 8200 milliárd forintból, ami a 2007-2013-as időszakra vonatkozik. Úgy látszik, 2015-ig a teljes keretösszeget lehívjuk. Ha ez sikerül, Magyarország lesz az Európai Unióban az első ilyen tagállam – tette hozzá.

A fejlesztési rendszer immár képes arra, hogy a Magyarországra érkező forrásokat teljes egészében felhasználja. A kérdés sokkal inkább az, tudunk-e olyan fejlesztéseket indukálni, melyek a leghatékonyabban teszik lehetővé az uniós források felhasználását. Tehát nem égetjük el őket, hanem vagy új munkahelyeket hozunk létre, vagy a gazdasági növekedést támogatjuk ezekből a pénzekből – hangoztatta Csepreghy Nándor.

Beszélt arról is: az újonnan megjelent pályázatok nagyon sok olyan változtatást tartalmaznak, amelyekre a vállalkozások reagálni tudnak. Példaként említette, hogy nem ad hoc jelleggel kell benyújtaniuk a pályázatokat, hanem egy évvel előre ismerik a kormánydöntéseket. Vagyis mindenki a saját elképzeléseit jóval előbb formába öntheti, mint hogy a pályázat megjelenik - mondta a helyettes államtitkár.