Csepreghy Nándor: ezen a héten 600 milliárd forint uniós fejlesztési forrás érkezik Magyarországra

2013. szeptember 11. szerda, 07:57 MTI • fejlesztés, uniós források, Csepreghy Nándor,
Ezen a héten 600 milliárd forint uniós fejlesztési forrás érkezik Magyarországra az Európai Bizottságtól - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség kiemelt fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára kedden az M1 Az Este című műsorában. Hozzátette: ezzel megteremtődik a lehetősége annak, hogy felgyorsítsák a fejlesztéseket. A helyettes államtitkár kifejtette: a következő időszakban a pályázatok végrehajtására kell helyezni a hangsúlyt. Ha kell, egyenként megnézik, mi lassítja a projekt megvalósítását, és szükség esetén beavatkoznak, hogy Magyarország egyetlen forrást se veszítsen.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Megismételte, hogy 1500 milliárd forint szerződésállományt érintett az Európai Bizottság által felfüggesztett kifizetés, és az 5 százalékos szankció 70-75 milliárd forintot jelent.  
    Magyarország a felfüggesztés óta 600 milliárd forint számlát küldött az Európai Bizottságnak, ebből a szankcióval érintett összeget nem fizetik ki, de ezt a forrást az ország felhasználhatja ebben a fejlesztési ciklusban - tette hozzá.
    Csepreghy Nándor elmondta, hogy a következő két-három hónap kulcsfontosságú, mert most lesz lehetőség arra, amire 2010-ben nem volt: az uniós források felhasználása rendszerének átalakítására. A 2014 január elsejétől induló új fejlesztési periódusban olyan rendszert szeretnének működtetni, amelyben nagyobb feladata és felelőssége van a szakmapolitikát irányító minisztériumoknak, a Miniszterelnökség háttérintézményeként pedig működne egy központi koordináció a makrogazdasági szempontok figyelembevételére.